Magdalena Șerban
Investițiile în rețeaua de apă și canalizare, precum și modernizarea drumurilor sunt importante și necesare, fapt dovedit de cererile de finanțare pentru aceste proiecte depuse de 97 la sută dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, prin Programul Național ”Anghel Saligny”. Pe lista administrațiilor locale ce vor să nu rateze oportunitatea de a atrage bani pentru noi obiective se află și comuna Ghelari. Totodată, conducerea de aici urmează să-și încerce norocul și pentru a obține fonduri de mediu.
Apă-canal și drumuri modernizate
Deși localitatea principală dispune de rețea de apă, respectiv de canalizare, e musai să fie modernizate, timpul spunându-și cuvântul. Așa că s-a depus documentația pentru un astfel de demers investițional. “Ca orice lucru, se deteriorează o dată cu trecerea anilor și se impun schimbări și mai ales adaptarea la vremurile actuale, precum și la cerințele și nevoile cetățenilor. Deoarece trebuie respectat un standard de cost ce rezultă din însumarea unor factori (poziționare, distanțe între gospodării, etc), deocamdată, celelalte sate componente nu sunt considerate pretabile pentru o astfel de investiție. Nu noi o spunem, ci detaliile de ordin tehnic ce se cer a fi respectate pentru a primi finanțare. Însă tragem speranțe că pe viitor poate să fie găsită o soluție și în acest sens. Tot prin “Anghel Saligny” vizăm modernizarea a peste opt kilometri de drumuri, adică exact cât a rămas neasfaltat la nivel teritorial. Fără drumuri bune și infrastructură, oricâtă frumusețe ar exista în zonă, vizitatorii se gândesc de două ori dacă se aventurează sau nu. Plus că mulți localnici dețin autovehicule și avem transport asigurat (în comun, respectiv școlar). Nimeni nu e de acord să-și rupă mașinile. Însă la noi, partea aceasta nu este una alarmantă, așa cum e în alte comune, circa 70 la sută din drumurile noastre fiind modernizate. Dar e loc de mai bine, până la 100 la sută. Orice ban european sau accesat prin axele guvernamentale, indiferent prin ce portiță de finanțare ne este pus la dispoziție, ne ajută să ne dezvoltăm comuna. În fond, aceasta e principala direcție administrativă. Bugetul local e limitat și nu reușim să demarăm obiective majore, adică lucrări de anvergură. Așa că deschidem ușile Uniunii Europene să avansăm în ceea ce ne-am propus pentru concretizare”, a spus Iancu Emerson Toma (foto), primarul din Ghelari.
Stații de încărcare, eficientizare energetică și After-School
Pe de altă parte, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) constituie principiul cu care U E propune o modalitate prin care toate țările europene să demonstreze că o sumă istorică va avea un impact real pentru cetățeni și că 672,5 miliarde de euro nu vor fi împărțiți în mod discreționar. Astfel, România va avea la îndemână, pentru următorii ani, 80 de miliarde euro pentru proiecte de dezvoltare, o oportunitate unică de a recupera decalajele drastice în domenii strategice. Și pe acest segment, aleșii din Ghelari vor să abordeze șansa de a lăsa ceva trainic în urma lor. “Prin Administrația Fondului pentru Mediu – AFM, în perioada imediat următoare vom depune solicitarea pentru înființarea a trei puncte de încărcare electrică, toate în satul de la centru (la intrare în comună, în arealul cel mai populat și lângă primărie). De ce am avea nevoie, chiar dacă în momentul de față nu discutăm de mașini electrice în comună? În primul rând pentru cei care vin la noi ca oaspeți ori turiști, dar în special pentru a pregăti terenul în ce privește alocarea microbuzelor școlare noi, care se anunță a fi electrice (neavând stații, nici nu primim microbuze de la centru). Dinamica combustibililor, a energiei verzi și a tehnologiei va cunoaște o altă traiectorie pe care vom fi obligați să o practicăm dacă vrem să ținem pasul cu ceea ce vine. Apoi, prin PNRR, urmărim să accesăm eficientizarea energetică a grădiniței din Ghelari (reabilitare acoperiș, schimbare tâmplărie, izolații, sistem de încălzire etc) plus transformarea clădirii unei foste grădinițe care nu mai e funcțională de ani buni și trebuie să-i fie schimbată utilitatea, într-un edificiu care va deservi un After School. Aici, copilașii vor putea să-și facă temele și să studieze după cursuri, sub îndrumarea câte unui cadru didactic și în funcție de prevederi, pot beneficia și de o masă caldă. De asemenea, un alt scop pe care îl dorim realizat este digitalizarea administrativă prin achiziționarea de softuri dedicate, licențe etc. Este o pârghie către corelarea rapidă și exacta a datelor. Bineînțeles, mai sunt și alte strategii”, a încheiat edilul.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…