Ghelari: Școală, ca la oraș
Magdalena Șerban
Dotarea Școlii Gimnaziale Ghelari este finanțată în totalitate prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, implicând zero costuri pentru instituția de învățământ și administrația publică locală. Prin implementarea estei investiții se dorește sporirea condițiilor oferite atât elevilor cât și cadrelor didactice.
„Proiectul câștigat și finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este implementat în proporție de 95 la sută. Astfel, elevii se pot bucura de noul laborator de informatică adaptat standardelor anului 2024. Valoarea demersului este de 333.433 de lei, dintre care 124.396 de lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar 209.037 de lei pentru echipamente IT și laboratorul de informatică. Cu siguranță cursurile vor fi mai interactive cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR) prin care copiii pot descoperi o lume nouă. Elevii trebuie să fie pregătiți pentru viață și pentru piața muncii, care este în continuă schimbare, și nu să fie doar colecționari de diplome care nu-i ajută la nimic. Să vă bucurați, dragi copii, de infrastructura modernă”, a transmis primarul din Ghelari, Iancu Emerson Toma (foto), care consideră că cel puțin în ce privește mediul de învățare, nu ar trebui să existe nici un fel de diferență între rural și urban.
Vremurile o cer
Amintim că prin PNRR sunt susținute 5.846 de școli și unități conexe care au primit finanțare pe diverse componente din cadrul apelului: digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar, infrastructură școlară, respectiv dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic. Potrivit Ministerului Educației, s-au vizat 3 tipuri de investiții. Prima ține de digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 377.360.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, repartizați pe fiecare investiție, astfel: 5.200 laboratoare de informatică echipate, 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial si liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională.
A doua semnifică infrastructura
școlară. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 600.000.000 de euro, valoare eligibilă din PNRR, repartizată astfel: 75.000 de săli de clasă/săli pentru activități extrașcolare sau sportive, dotate cu mobilier, 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educație preuniversitar, inclusiv cabinetele de asistenta psihopedagogică. Apoi, e dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic. Pentru această subcomponentă, valoarea totală alocată este de 90,9 milioane de euro, valoare eligibilă din PNRR, pentru 909 unități de învățământ IPT dotate cu laboratoare de practică funcționale.