Categories: Comunitate

Gheorghe Firczak, aniversat la 60 de ani

Magdalena Şerban

Istoricul Gheorghe Firczak (foto), deputat naţional din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), va împlini în data de 10 iunie a.c. frumoasa vârstă de 60 de ani. Cu acest prilej, vineri, la Teatrul de Artă din Deva, mai multe personalităţi din sfera culturală, politică şi religioasă au luat parte la o acţiune festivă în cadrul căreia s-a lansat volumul „Studii de istorie, sociologie, etnografie şi retrologie agrară“, carte dedicată parlamentarului hunedorean. De departe unul dintre cele mai emoţionante momente ale manifestării a fost intonarea imnului rutenilor.

Triplă identitate
Volumul, apărut la Editura Cetate Deva, cuprinde o serie de studii care fac referire la ţinutul hunedorean, surprinzând de la tradiţii, spiritualitate, învăţământ în limba maternă şi viaţă politică, până la relaţia om-mediu, moravuri în societatea interbelică şi aspecte ce ţin de diplomaţie. Printre semnatari se numără nume sonore, precum Adela Herban, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Marcela Balazs, Sebastian Bara, Dumitru Tâlvescu etc. Totodată, în cartea proaspăt lansată, s-a mai pus accent pe dezvoltarea mişcării rutene şi traiectoria profesională şi de viaţă a deputatului sărbătorit. „Nu ştiu dacă cei 60 de ani pe care urmează să-i împlinesc reprezintă mult sau puţin. Regret doar ceea ce nu am putut face, nu şi ceea ce am făcut. Mi-am asumat întotdeauna tripla identitate pe care o am de la naştere: după tată sunt rutean, după mamă sunt maghiar (mai exact, secui) şi nu în ultimul rând, am fost întotdeauna mândru de faptul că sunt cetăţean român. Această identitate triplă poate fi considerată o bogăţie spirituală. Nu m-a ajutat mereu, uneori fiindu-mi puse piedici, dar asta nu înseamnă că am dat la o parte vreuna din ele“, a afirmat Gheorghe Firczak. Deputatul a mai spus că se consideră un om împlinit, marea realizare a vieţii sale fiind cei trei copii: Iulius, Luminiţa şi Mihai. A vorbit publicului şi despre „copiii adoptaţi“ adică Elena – soţia lui Iulius, Nicolae – soţul Luminiţei, dar mai cu seamă despre nepoţii Sara Maria, Rebeca Ioana şi Rareş Ştefan. Totodată, s-a arătat indignat de prostituţia universitară care se practică în momentul de faţă în România, raportându-se comparativ la perioada studiilor sale, când doctoratul se putea face foarte greu şi doar cu acordul comuniştilor. Despre Revoluţia din 1989 crede că a deschis noi orizonturi, însă nu toate sunt dintre cele mai bune. „L-am întâlnit prima oară pe domnul Firczak în 2004, eu fiind deputat din partea comunităţii tătare. Am lucrat împreună cu el opt ani, în cadrul Grupului Parlamentar al minorităţilor naţionale. Din păcate, comunitatea tătară şi cea ruteană nu se raportează la ţări-mame, aşa cum o fac celelalte din România, iar asta face ca munca noastră să fie una dublă, în primul rând, trebuind să ne afirmăm cultura şi tradiţiile prin noi înşine, pentru a ne putea păstra identitatea etnică. Îi mulţumesc domnului Firczak pentru tot ce a realizat până acum“, a declarat Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, prezent la manifestare.

Cine este sărbătoritul
Gheorghe Firczak s-a născut în Lupeni, a fost pedagog la Liceul de Construcţii din Deva (1976-1979), mai apoi, în 1982, absolvind Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Între 1983-1984, a profesat la Petrila, iar în perioada1984-1989, a fost muzeograf la Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa. În intervalul 1989-2000, a fost şeful secţiei de Relaţii cu Publicul şi Management Muzeal în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. În 1997, a obţinut titlul de doctor în istoria culturii la Universitatea Babeş-Bolyai. A luat parte, de-a lungul vremii, la numeroase simpozioane şi conferinţe ştiinţifice judeţene şi naţionale, a elaborat o serie de studii şi a publicat articole de specialitate. De asemenea, a publicat volume de carte. În 2000, a fost ales deputat din partea U.C.R.R, acum, aflându-se la al patrulea mandat. Mai trebuie spus că Revoluţia din 1989 l-a prins în prima linie a revoluţionarilor hunedoreni.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construieşte la Hunedoara

O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…

23 de ore ago

Bulina albă

Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…

23 de ore ago

Bulina neagră

Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…

23 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lăm­pașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…

23 de ore ago

Proxeneți aruncați după gratii

Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…

23 de ore ago

Atenție, ni se pregătește o nouă pandemie. Tot făcută în laboratoare

Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…

23 de ore ago