Ghid interactiv pentru autorizaţia de securitate la incendiu
Au mai rămas trei luni până la expirarea termenului de prorogare a obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Moment de la care, în urma verificărilor, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor putea dispune suspendarea activităţii în cazul în care vor depista nereguli la sedii de instituţii, spaţii comerciale sau în care se desfăşoară diverse activităţi. Venind în sprijinul agenţilor economici, dar şi al tuturor persoanelor interesate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a publicat Ghidul privind avizarea/autorizarea în acest domeniu.
Afli toate informaţiile
„Ghidul este un instrument foarte util pentru toate persoanele care doresc consiliere în ceea ce priveşte legislaţia privind securitatea la incendiu. În cuprinsul Ghidului, la categoria Avizul/autorizaţia de securitate la incendiu se găseşte un formular on-line care, după ce este completat, generează date despre necesitatea avizării/autorizării, actele normative care reglementează avizarea sau autorizarea construcţiei, precum şi documentele necesare obţinerii avizului sau autorizaţiei”, arată reprezentanţii ISU Hunedoara. Practic, după completarea formularelor interactive, persoanele interesate vor afla dacă au sau nu nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, documentele de care au nevoie, precum şi la ce act normativ se încadrează, a explicat maiorul Anemona Doda (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. Ghidul poate fi găsit pe pagina electronică a IGSU la adresa http://www. ijsunt.ro/ghid/, precum şi pe pagina de Facebook a ISU Hunedoara.
Baza legală conform căreia a fost întocmit Ghidul o constituie două Hotărâri de Guvern, nr. 571/2016 – aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi nr. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă de protecţie civilă. Un alt act normativ este Ordinul de ministru nr. 129/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă. De menţionat este faptul că legislaţia privind securitatea la incendiu a suferit mai multe modificări, după incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, doi dintre ei fiind de la noi din judeţ. Autorităţile au dispus ca, printre atribuţiile de control şi sancţionare pe care inspectorii de la Situaţii de Urgenţă le aveau, aceştia să poată dispune suspendarea activităţii în cazul în care spaţiile verificate nu îndeplinesc normele de securitate la incendii. Dispoziţie care a fost prorogată şi care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017.