Google Flu Trend sau cum să afli tendinţele gripei
Compania Google a reuşit să realizeze un model statistic al incidenţei gripei în anumite ţări, realizat pe baza numărului de persoane care caută subiecte legate de gripă şi numărul celor care prezintă într-adevăr simptome de gripă.
Astfel, Google a descoperit o legătură strânsă între acestea şi ţinând cont de faptul că nu toate persoanele care caută „gripă“ sunt într-adevăr bolnave, corelând aceste căutări şi comparând cifrele rezultate cu sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, a reieşit un model grafic care estimează incidenţa gripei foarte aproape de datele oficiale.
Spre deosebire de sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, care sunt realizate de organizaţiile de sănătate din diverse ţări şi care sunt actualizate săptămânal, Google oferă actualizări zilnice.
Pentru epidemiologi, aceasta este o evoluţie interesantă, deoarece detectarea timpurie a izbucnirii unei boli poate reduce numărul persoanelor afectate. Dacă un nou tip de virus gripal apare în anumite condiţii, poate urma o pandemie, care riscă să conducă la milioane de decese. Estimările la zi privind gripa pot ajuta responsabilii cu sănătatea publică şi personalul medical să răspundă mai bine la epidemiile şi pandemiile de sezon.
Google Flu Trend este în prezent disponibil pentru o serie de ţări de pe glob şi oferă grafice comparative cu privire la estimarea realizată pe baza căutărilor şi cea oficială. România nu este inclusă în lista ţărilor monitorizate, probabil din lipsa datelor oficiale necesare ca şi termen de comparaţie (pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ultima statistică furnizată cu privire la evoluţia gripei este din martie 2011).
Detalii puteţi găsi la adresa: www.google.org/flutrends/