Grădina zoologică din Hunedoara, adusă la standarde europene
Livia Botici
Până la sfârşitul anului viitor, grădina zoologică din municipiul Hunedoara va fi total reamenajată, respectând toate standardele europene, în materie. După mai bine de doi ani de discuţii şi drumuri în Capitală, municipalitatea a semnat o convenţie cu Ministerul Mediului şi va primi bani pentru modernizarea grădinii zoologice.
Proiect în valoare de 1,7 milioane lei
Convenţia dintre Primăria Hunedoara şi Ministerul Mediului a fost semnată acum o săptămână, de primarul Ovidiu Hada şi de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „Din anul 2008, am făcut mai bine de 10 drumuri până în Bucureşti, pentru ca această convenţie să fie semnată şi să putem demara lucrările de reamenajare ale grădinii zoologice din municipiul Hunedoara. Sunt extrem de bucuros că, în sfârşit, am reuşit să deblocăm această situaţie şi, de la începutul anului viitor, vom începe lucrările. Proiectul are o valoare totală de 1.766.000 lei, din care suma de 1.300.000 lei vine de la Ministerul Mediului, iar restul, de la bugetul local. Pe parcursul anului viitor, grădina zoologică va fi complet modernizată, la standarde europene, pentru că în felul în care arată astăzi, este mult sub exigenţele Uniunii Europene. Acum, chiar am fost obligaţi să punem pe fiecare cuşcă, plăcuţe pe care este scris clar că adăposturile animalelor nu îndeplinesc normele europene. Trebuie să luptăm să dezvoltăm şi să reabilităm zona, pentru a putea face din acest loc un punct de atracţie pentru turişti”, a declarat Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara.
Nu vor mai exista cuşti şi betoane
Astăzi, cele 96 de animale care se află în grădina zoologică din Hunedoara, trăiesc în condiţii destul de precare. Lei, tigri, lupi, vulpi, urşi sau păsări, toate sunt închise în cuşti de beton, securizate cu gratii. Odată cu reamenajarea locaţiei, lucrurile se vor schimba radical. „Nu vor mai exista cuşti şi betoane, toate animalele vor trăi în libertate, iar spaţiul lor va fi mult mai mare decât cel pe care îl au acum. În jurul locului destinat animalelor, va exista un şant, foarte mare, peste care vieţuitoarele să nu poată să sară şi, deci, siguranţa oamenilor să fie maximizată. În perioada în care se vor desfăşura construcţiile, dacă avem posibilitatea, vom lucra în jurul cuştilor animalelor, iar dacă nu, ele vor fi trimise temporar, în alte grădini zoologice din ţară”, mai spune primarul Hunedoarei.