Greu cu banii, şi la Şoimuş

Magdalena Şerban

Deşi se numără printre comunele bogate din judeţ, cel puţin din punct de vedere al taxelor şi impozitelor încasate la bugetul local, Şoimuşul întâmpină câteva greutăţi financiare. Aşa că în anul curent, administraţia locală va strânge cureaua, făcând sacrificii pentru materializarea unui program major de modernizare: introducerea reţelei de alimentare cu apă în şase sate.

Creditele trag în jos investiţiile
„Ne descurcăm destul de greu cu banii, deoarece pentru investiţii, în perioada 2007-2008, s-au contractat credite în valoare de aproximativ trei milioane de euro, care astăzi îngreunează mult dezvoltarea comunei. Anual, plătim rate şi dobânzi, în cuantum de 1.200.000 de lei. Creditul cu perioada cea mai mare de rambursare se va finaliza în 2022, de celelalte scăpând pe parcurs. Cert este că din cauza lor, suntem nevoiţi să prioritizăm programele investiţionale propuse, în funcţie de banii de care dispunem. Dacă nu ar fi existat respectivele împrumuturi, sunt convins că lucrurile s-ar fi mişcat mai repede”, declară Mihai Gabriel Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş.

Economii pentru proiectul de alimentare cu apă
Primarul mai spune că mai toţi banii care rămân în visteria locală după ce se trage linie la cheltuieli sunt alocaţi pentru investiţia care vizează alimentarea cu apă a satelor Şoimuş, Bălata, Bejan, Boholt, Chişcădaga şi Păuliş, estimată la 11.140.000 de lei. Programul a fost demarat, iniţial, pe Ordonanţa nr. 7, însă a fost oprit din cauza unor probleme de execuţie. „Când am preluat mandatul, în urma unui control al Curţii de Conturi, s-au identificat nereguli, existând nişte lucrări plătite, dar neexecutate – în sumă de 1.400.000 plus penalităţi. Ca urmare a acestui fapt şi a întârzierii finalizării execuţiei cu 1,5 ani faţă de graficul asumat, am reziliat contractul cu firma prestatoare. Am prins apoi în proiect şi cele 1.100 de branşamente ale cetăţenilor, pentru a nu le plăti ei din buzunarul propriu, şi l-am scos la licitaţie. Dar procedura a fost contestată în instanţă. Urmează ultima înfăţişare şi sper să dăm drumul la lucrare, cât mai repede posibil”, mai afirmă primarul Mihai Irimie. De precizat că alimentarea cu apă este una dintre promisiunile făcute de acesta în campania electorală din 2012.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago