Greu, și la Totești
Magdalena Șerban
La fel ca mulți colegi de breaslă, edilul din Totești speră ca până la finele anului să existe o rectificare bugetară, deoarece banii primiți din fondul de rezervă sunt foarte buni, dar nu și suficienți pentru primarii care au proiecte în desfășurare și trebuie să le închidă.
Presiune pe cei cu multe investiții
„Din fondul de rezervă ne-au fost distribuiți 170.000 de lei, însă avem multe investiții care necesită susținere financiară pentru cota de cofinanțare și cheltuielile catalogate neeligibile. Aici e greu de acoperit. Din suma primită abia reușim să rezolvăm partea de funcționare, în special utilitățile. Fondul salarial e descoperit pe decembrie, așa că e imposibil de mers mai departe fără efort major. Pentru asistență socială nu am primit nimic, de exemplu. Trebuie plătite contribuțiile, sunt multe de onorat și ar trebui să se țină cont. Doar ca să închidem proiectele ar fi necesar 1.200.000 de lei. Mai mult, materialele de construcții au suferit modificări din pricina scumpirilor, deci și devizele trebuie actualizate pentru a fi conforme. Efectiv, nu știm cum o să facem. Dacă nu vom fi ajutați, nu văd cum supraviețuim. Avem foarte multe finanțări câștigate din proiectele europene, cât cinci comune la un loc. E musai să ducem la îndeplinire obligațiile contractuale. Ce sper e ca Guvernul să înțeleagă situația în care suntem mai mulți. Dacă nu vor aplica o rectificare, să ne unifice ca și UAT-uri, să facă ceva. Doar să nu ne mai țină în stresul acesta financiar. Salut colacul de salvare primit din fondul de rezervă, dar în cazul nostru, având toate aceste investiții, alocarea nu e suficientă”, a transmis Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești.
Reamintim că pentru a ajuta primăriile cu cheltuielile de funcționare și dezvoltare ce trebuie efectuate până la finele anului curent și în baza solicitărilor pe care le-a primit din teritoriu, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a alocat din fondul de rezervă bugetară suma de 726.600.000 de lei pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale din România. Pentru județul nostru s-au stabilit 27 de milioane de lei.