Nicolle Ebner
Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), în vederea accesării fondurilor necesare realizării proiectului de management integrat al deşeurilor menajere din judeţul Hunedoara.
ADI pentru deşeuri menajere
Constituirea ADI este doar un prim pas în demersurile pentru obţinerea finanţării de 30 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Programul de management integrat al deşeurilor prevede construirea a două depozite de deşeuri conforme cu normele europene (unul în nordul şi altul în sudul judeţului), realizarea reţelelor de colectare selectivă sau, a unor centre de transfer, în care să se opereze selectarea deşeurilor, precum şi închiderea gropilor neautorizate, dar încă exploatate. De asemenea, conform aceluiaşi program de management, la nivelul judeţului vor exista doar trei operatori specializaţi în colectarea deşeurilor menajere.
Capcanele zonei izolate
La ADI nu au putut adera toate localităţile hunedorene, deoarece judeţul prezintă o serie de particularităţi. La această oră, sunt trei comune care au statut de zonă izolată şi prin urmare, au dreptul legal să aibă depozite proprii de gunoi menajer. Alte 12 localităţi din mediul rural nu au putut încheia contracte cu operatorii de salubritate, din cauza distanţelor foarte mari faţă de locul de depozitare a deşeurilor. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) a propus ca Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara să înceapă demersurile, pentru ca şi cele 12 localităţi să primească statut de zonă izolată. APM Hunedoara va începe dialogul cu cei 12 primari în perioada imediat următoare, însă există semnale că nu toţi edilii şefi sunt de acord cu sttutul de zonă izolată, deoarece aceasta atrage şi o serie de pierderi economice. Prin urmare, vor trebui găsite soluţii pentru fiecare localitate în parte.
Proiect în stagnare la Petrila
Paradoxal, după cum spune directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, tot judeţul este plin de gunoaie şi culmea, dacă vrei să faci o afacere cu deşeuri, constatăm că sunt prea puţine, pentru că sunt colectate necorespunzător. APM Hunedoara a emis, încă din luna ianuarie 2009, un acord de mediu, pentru realizarea unui depozit de deşeuri menajere, la Petrila, însă, de atunci, operatorul privat nu a mai făcut nimic.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…