Comunitate

Gurasada: suntem sau nu proprietari?

Magdalena Şerban

În ziua de azi, chiar dacă ai în proprietate pădure, doar pe hârtie se întâmplă acest lucru şi mai ales, atunci când trebuie să plăteşti impozitele aferente. În realitate, nu poţi să tai lemne când şi cum te taie capul, fără să te alegi cu amenzi usturătoare sau chiar cu dosar penal.
 

„Nu e ca-n pădure, e ca-n junglă“
Pe raza administrativă a comunei Gurasada, de exemplu, pădurile ocupă 5060 ha, reprezentând 54,43 la sută din suprafaţa totală a localităţii. Nemulţumirile sătenilor şi ale administraţiei locale sunt, pe bună dreptate, justificate. „La un hectar de pădure, ca proprietar, primeşti un metru cub de lemne. Este ceva de nedescris. Nu poţi tăia lemnul propriu cât şi când ţi-e necesar, că trebuie să cumperi de la stat, ce trece de acel metru cub permis. Toată iarna, cum poţi să te încălzeşti cu un metru cub, când ai avea nevoie de cel puţin 10 mc? E mai bine să ai păşuni împădurite, de acolo măcar poţi beneficia de trei metri cubi. Din acest motiv, lumea preferă să taie din acele proprietăţi, fiind
o cantitate mai mare în posesia căreia pot intra, în mod legal. După cum văd, pe ce trece timpul, se împuţinează şi cantitatea permisă. De la 5 mc, s-a ajuns acum doar la unul şi cine ştie, poate peste un an, nu îl vom mai avea nici pe acela. E ca-n viaţă”, spune Silviu Nan (foto), primarul comunei Gurasada.

Invitaţie la investiţii
Cât despre ceea ce poate oferi Gurasada posibililor investitori (în afara pădurilor întinse), Silviu Nan a trasat deja nişte coordonate. „Zona este favorabilă zootehniei, pământul arabil este de 1.740 ha şi se pretează, în special culturii de păioase, iar întinsele câmpuri cu flori au făcut să se dezvolte un alt meşteşug-apicultura. De asemenea, apropierea râului Mureş a dus la dezvoltarea unei alte activităţi, şi anume, piscicultura. Patrimoniul natural deosebit face ca o altă ramură să fie disponibilă. Este vorba despre culegerea ciupercilor din flora spontană, dar şi despre culegerea plantelor medicinale. Acestea au şi un potenţial economic deosebit, datorită cererii de astfel de produse ecologice pe piaţa internă, dar mai ales, pe cea externă. Deci, potenţial există, doar investitori să fie”, concluzionează edilul şef al comunei Gurasada.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura