Ieri, Executivul a adoptat proiectul de lege care stabileşte cadrul legal privind carantina şi izolarea persoanelor, dar şi internarea obligatorie, în caz de epidemii precum cea de coronavirus.
Izolare pentru bolnavi, carantină pentru cei sănătoşi
Proiectul de lege adoptat de Executiv cuprinde nu doar situaţia actuală cauzată de pandemia de coronavirus, ci prevederi care vor fi valabile în orice altă situaţie de risc biologic şi epidemiologic. Potrivit actului normativ, termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, în timp ce termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase. În cazul în care e depăşită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută şi la domiciliu. Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat au prezentat, după şedinţă, prevederile din proiect. Raed Arafat a spus că prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP-ului, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor. „Nimeni nu va lua decizia singur. Întotdeauna va exista o implicare a părţii ştiinţifice: DSP, Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a spus Arafat.
În regim de urgenţă
Ludovic Orban a mai spus că solicită Parlamentului să adopte proiectul în regim de urgenţă, pentru ca guvernul să aibă la dispoziţie toate instrumentele, la fel ca şi alte ţări, pentru a lupta cu epidemia. „Va trebui să convingem parlamentarii că este vital să adopte acest proiect de lege”, a mai spus premierul. Proiectul de lege s-a materializat după decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale actualele prevederi privind forţarea persoanelor de a sta în izolare sau de a fi puse în carantină.
Reamintim că judecătorii CCR au susţinut că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale. Judecătorii CCR mai spuneau că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. „Rugămintea mea către populaţie e să nu ţină cont de decizia CCR. Să ţină cont de regulile fireşti!”, a fost reacţia premierului Ludovic Orban.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că proiectul de lege va cuprinde tot ceea ce înseamnă boli transmisibile. „Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Amenzi mari
Proiectul de lege privind carantina şi izolarea prevede amenzi care pleacă de la 500 de lei, dar pot ajunge până la 20.000 de lei.
Astfel, persoanele diagnosticate pozitiv sau cu simptome de coronavirus care nu respectă izolarea sau carantina în spaţiile special amenajate de autorităţi pot primi amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…