Guvernul a oficializat turismul electoral
Nicolle Ebner
Guvernul Boc a oficializat turismul electoral şi a decis înfiinţarea, la nivelul fiecărui judeţ, a unui număr considerabil de secţii de votare speciale, destinate alegătorilor care nu au domiciliul în localitatea în care votează, celor aflaţi în tranzit sau în vizită.
Mai multe secţii de votare speciale…
Printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial din 28 septembrie 2009, Guvernul Boc a suplimentat numărul secţiilor de votare din judeţul Hunedoara şi a decis înfiinţarea a 72 de secţii noi, speciale. Astfel, la scrutinele din 22 noiembrie şi 6 decembrie, alegătorii vor avea la dispoziţie 594 secţii de votare, faţă de 522, ca până acum. „Ni s-a cerut înfiinţarea de secţii, pentru alegătorii de pe listele speciale, adică pentru cei care nu au domiciliul în localitatea în care votează sau sunt în trecere. În judeţul Hunedoara se va înfiinţa câte o secţie specială în fiecare din cele 69 de unităţi administrativ teritoriale şi câte două în Petroşani, Hunedoara şi Geoagiu”, a declarat prefectul Ioan Samoilescu, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
…mai mulţi bani de la bugetele locale şi de stat
Referitor la faptul că măsura adoptată de guvern încurajează turismul electoral (suspiciune de fraudare a alegerilor, care a stat la baza demiterii ministrului Dan Nica), prefectul judeţului a evitat să se pronunţe. Totuşi, se vor lua măsuri de supraveghere sporite, la fiecare secţie de votare specială, urmând să fie montate camere video, care, vor înregistra imagini cu toţi alegătorii care vor trece pragul secţiei. Potrivit prefectului, contracararea fraudei electorale depinde şi de membrii birourilor secţiilor de votare, imaginile filmate urmând a constitui dovezi, în cazul în care vor exista sesizări cu privire la practicarea turismului electoral. La suspiciunea de oficializare a turismului electoral se adaugă şi cheltuirea banului public în mod iraţional. Astfel, în plină criză, în loc de măsuri de redresare economică, primăriile hunedorene, aproape toate în colaps financiar, vor trebui să suporte, din bugetul propriu, cheltuielile aferente înfiinţării noilor secţii de votare. Pe de altă parte, de la bugetul de stat – gol după cum spune ministrul Pogea – vor trebui alocate sume considerabile, pentru cheltuielile aferente activităţii membrilor birourilor secţiilor de votare, pe perioada celor două tururi de scrutin.