Guvernul a promis venituri de completare pentru disponibilizaţii de la CEH
Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a avut luni o întâlnire cu ministrul Energiei, la care a discutat despre situaţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi a angajaţilor societăţii.
Scopul principal al acestei întâlniri a fost să se stabilească un plan, astfel încât, impactul social generat de restructurările care urmează să se facă în rândul angajaţilor să fie amortizat de măsurile de protecţie socială luate de Guvern. Înainte de întâlnirea la nivel ministerial, prefectul judeţului a convocat o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, la solicitarea Blocului Naţional Sindical, la care au participat sindicalişti de la CEH, dar şi un reprezentant al Ministerului Energiei.
„Principala concluzie de după discuţiile de la minister a fost că în următoarea perioadă va fi promovată o Hotărâre de Guvern pentru veniturile de completare care se vor acorda angajaţilor disponibilizaţi. Se vor face disponibilizări, în prezent fiind în analiză posturile care urmează să fie desfiinţate şi care vor fi păstrate, astfel încât să nu fie afectată activitatea CEH din lipsă de personal. Numărul maxim de angajaţi care urmează să fie disponibilizaţi, din cifre neoficiale, va fi de 1.100 de persoane. S-a discutat totodată despre crearea de noi locuri de muncă, în alte domenii de activitate”, a afirmat Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara.
Astfel, concedierile în masă a angajaţilor CEH sunt aproape sigure, fiind vorba de doar câteva săptămâni în care se va trece de la vorbe la fapte. În perioada următoare, administratorul judiciar provizoriu al CEH va stabili care va fi noua schemă a posturilor, după care va face demersurile la AJOFM Hunedoara, pentru concedierea colectivă. Procedurile în acest caz durează 45 de zile, timpul putând fi redus la jumătate, deoarece societatea se află în insolvenţă. Odată existând promisiunea ministrului Energiei că angajaţii care vor fi concediaţi vor beneficia de veniturile de completare, care se acordă pentru o perioadă de doi ani, rămâne incertă acordarea salariilor compensatorii. Potrivit legii, salariile compensatorii trebuie acordate din bugetul societăţii, respectiv din banii CEH. Doar că ţinând cont de situaţia falimentară a producătorului de energie, o astfel de recompensă rămâne sub semnul întrebării.
Ajutoarele in completare sunt „ajutor de stat” sau „promisiune electorala PSD” prin gura profesionistului purtator de cuvant PSD ist Vasilescu.
Ca eu ca alegator, nu stiu cu cine sa votez ?