Scandalul achiziţionării la suprapreţ de aparatură medicală pentru Spitalul „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara, în care numele fostului primar Ovidiu Hada, al secretarului Primăriei, Aurel Raţă Bugnariu şi al managerului spitalului, Barna Bende, revine în atenţia anchetatorilor, după ce o decizie de Neîncepere a Urmăririi Penale (NUP), dată în acest caz de un procuror al DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia, a fost infirmată de superiorul acestuia.
Desfiinţarea unui NUP ciudat
Astfel, conform unei ordonanţe emise în data de 10 septembrie 2013 de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, sub semnătura procuror şef Danusia Boicean, s-a admis plângerea făcută de Asociaţia Civică Solidaritatea Hunedoara şi a fost infirmată ordonanţa procurorului emisă în dosarul penal nr. 62/P/2013 din 10.06.2013 a DNA-ST Alba-Iulia, semnată de procurorul Valentin Trif şi prin care se dispunea NUP. Concluzia procurorului şef al DNA Alba Iulia, Danusia Boicean, a fost că „procurorul (Valentin Trif, n.r.) s-a pronunţat exclusiv pe infracţiunea prevăzută de art. 13.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cp. cu privire la toţi făptuitorii, în cauză impunându-se ca organul judiciar competent să dispună o soluţie legală şi temeinică cu privire la toate infracţiunile sesizate pentru fiecare făptuitor în parte. În clar, articolul 13.2 se referă la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Aşadar, după desfiinţarea acelui NUP, ancheta în afacerea echipamentelor medicale poate fi reluată, în detaliu.
Tun din banii cetăţeanului
În câteva detalii sumare, afacerea de care vorbim ar fi păgubit bugetul local cu peste trei milioane de euro, prin încheierea unui contract de leasing păgubos. Neregulile din licitaţia pentru aparatură medicală destinată spitalului din Hunedoara au fost dibuite, prima dată, în urma unui audit financiar, al cărui raport a fost emis în 19 noiembrie 2012. În respectivul raport se arată că „au fost aprobate angajamente bugetare multianuale pentru cheltuieli de capital, reprezentând echipamente şi aparatura medicală achiziţionate în sistem de leasing financiar, pe seama finanţărilor din sume alocate de la bugetul local, cu încălcarea prevederilor legale, estimate la suma de 2.787.008,62 euro, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere estimate la suma de 98.766,42 euro”.
Ancheta continuă
În substratul afacerii se află atitudinea ciudată a conducerii spitalului din Hunedoara, care a lăsat, se pare, ca angajaţii primăriei conduse de Ovidiu Hada să facă, în necunoştinţă de cauză, alegerea aparaturii ce urma să fie achiziţionată, varianta aleasă de aceştia fiind la preţuri cu mult mai mari decât ofertele de pe piaţă. Conform plângerii penale semnată de Marin Mititelu, preşedinte al ACSH, şi admisă de DNA, auditorii au arătat că, analizând documentele existente şi prospectând preţurile de piaţă pentru echipamente şi aparate medicale similare, a rezultat că „valoarea estimată publicată în SEAP a fost exagerat de mare, comparativ cu valoarea reală a echipamentelor şi aparaturii medicale, fiind deci supraestimată”.
În situaţia de acum, cu desfiinţarea NUP-ului din 10 iunie 2013, DNA ar putea accepta ceea ce reclamă ACSH, respectiv „începerea urmăririi penale şi întocmirea rechizitoriului pentru trimiterea făptuitorilor Hada Ovidiu Marius, Raţă Bugnariu Aurel şi Bende Barna Gavril (şi a complicilor acestora) în judecată, în vederea judecării şi condamnării lor pentru infracţiunile comise”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Este vorba de multi bani platiti la suprapret pentru aparatura medicala ,pentru a face parcuri de joaca pentru copii nu se gasesc bani ,pentru aparate de gimnastica in aer liber nu se gasesc , e rusinos dar si dureros pentru societatea civila .
sa fac pisu pe tine,rupavili!!!
Intr-o tara putred de corupta de interlopi cu legitimatie de la stat , este nevoie de educatie pentru a schimba pe infractori din functii ,de pedepse pentru a nu mai face parte din sistemul de stat ,acesti functionari corupti au devenit cei mai periculosi infractori pentru societatea civila !
Dar pentru acest domn procuror Trif nu se sesizeaza nimeni ca si in cazul domnilor fosti procurori DNA Papici sau Emilian Eva?
Daca bine vedem ca dorind sa ascunda o frauda a dat NUP acest domn, dar venind o profesionista ca sef la DNA ia infirmat ordonanta acestuia, oare cite faradelegi a mai facut acest om.
Interesant este cind se va sesiza cineva sal puna si pe acesta sub invinuire caci tot el a fost si in cazul Berbeceanu si cind a fost citat ca martor la ICCJ sa contrazis singur in declaratii.