Categories: Fara bascalie

Hai să ne facem că nu vedem…

O conferinţă de nivel universitar la care am participat şi-a propus, printre altele, să identifice o parte din cauzele pentru care învăţământul românesc intră într-o criză din ce în ce mai profundă. O concluzie de etapă, ca să zic aşa, a fost cea conform căreia există o discrepanţă între oferta educaţională a facultăţilor şi cererea pieţei. Adică, ceva deja cunoscut, ce poate fi rezumat ca necorelare cerere-ofertă.
Discuţia a avansat însă spre o cauză mai generală, care o înglobează pe prima, anume, că statul român, de vreo 20 de ani încoace, îşi dă singur cu stângul în dreptul – exprimare neacademică, de acord, dar nu mai puţin adevărată. De ce? Păi, simplu – pe de o parte finanţează (atât cât o mai face…) învăţământul, până la cel universitar inclusiv, pe de altă parte, distruge sistematic din ce în ce mai multe ramuri din acea economie care ar trebui să absoarbă absolvenţii. Mai concret, România are din ce în ce mai puţine domenii economice operaţionale, nu mai avem aproape deloc industrie grea, dar nici uşoară, industria extractivă petrolieră am cedat-o, mineritul nu mai este rentabil, zootehnie nu mai avem, agricultura în general este pe butuci, silvicultura nu mai are nevoie de ingineri silvici, că s-au retrocedat pădurile şi se pot tăia fără asistenţă de specialitate, trebuie doar să ai un ferăstrău mecanic performant.
Atunci, învăţământul superior ar trebui să califice specialişti, pentru ce anume? Pentru bănci? Se pare că există un exces de economişti. Jurişti? Şi aici e supraofertă… Informaticieni? Informatica nu e o profesie de masă, aici nu se performează în uzine de 15.000 de lucrători, aşa că nu e greu să atingi saturaţia.
Şi atunci, ce mai rămâne? Cât anume să se mai adapteze învăţământul, inclusiv cel superior, dar şi şcolile de meserii, despre care se face atât de mult tapaj? Pentru care ramuri economice? Nu se poate trăi doar din sociologie, jurnalism şi artă, dacă nu există producţie care să le susţină. Nici măcar formarea cadrelor didactice nu mai e o prioritate – profesori care să pregătească ce? Să asigure doar alfabetizarea? Să fabrice vânzători de supermarket, pentru o naţiune de consumatori?
În orice caz, ceea ce am văzut într-un reportaj m-a pus pe gânduri. Se referă la nişte baraje ceauşiste. Voi detalia mâine.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • India este aproape Domnilor ! Rabdare , inca vreo 10 ani si suntem acolo ! Cu siguranta ! ED

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago