Hală de producţie în Parcul Industrial, soluţia pentru atragerea de noi investitori
Conducerea Parcului Industrial din Hunedoara are în vedere construirea unei hale de producţie pe o suprafaţă de circa 1.500 metri pătraţi, pe care să o închirieze agenţilor economici interesaţi. Decizia vine ca o consecinţă a faptului că investitorii din ziua de azi nu mai doresc să-şi blocheze banii în imobiliare, pentru a-şi desfăşura activitatea, indiferent care ar fi aceasta.
Prin majorare de capital
„Vizăm ca în 2016 să realizăm prima investiţie imobiliară în Parc, prin construirea unei hale de producţie pe o suprafaţă de circa 1.300-1.500 metri pătraţi. Ieri am înaintat municipalităţii o adresă oficială prin care ne manifestăm intenţia de a determina asociatul majoritar al Parcului, care este Consiliul Local Hunedoara, să ne aloce în urma unei proceduri legale, o suprafaţă de teren de 5.147 metri pătraţi, pentru construirea halei, dar şi pentru amenajarea arealului necesar (parcări, zone verzi, infrastructură de acces, spaţii pentru office etc). Din totalul de 22 hectare administrate de noi în baza unui contract de comodat încheiat cu Consiliul Local, dorim să ni se dea suprafaţa amintită, sub formă de majorare de capital. Hala va avea toate utilităţile necesare derulării unei activităţi economice, iar la 1 ianuarie 2017 dorim să fie aptă pentru închiriere. Raportul de închiriere se va face direct cu Parcul, iar cuantumul chiriei se va stabili la momentul respectiv. Din estimările noastre, ar fi nevoie de circa 300 de euro pe metru pătrat construit, deci undeva la 400.000 de euro ar însemna investiţia în construcţie”, a precizat Valeriu Bejinariu (foto), directorul general al SC Parc Industrial SRL Hunedoara.
Bani din puşculiţa proprie şi prin creditare
Ca sursă de finanţare, Valeriu Bejinariu a indicat veniturile proprii ale societăţii, la care se adaugă un credit bancar pentru care urmează să înceapă negocierile. În opinia sa, un astfel de edificiu este absolut necesar, în condiţiile în care nu se mai doreşte să se practice turism industrial, având ca şi componentă principală investiţiile de tip imobiliar. „Agentul economic vrea să-şi mute activitatea în Hunedoara, dar nu şi să construiască o hală pentru asta. E un lucru de înţeles, din moment ce România nu este ţara care să confere o stabilitate de peste 20 de ani, astfel ca lumea să poată avea garanţia recuperării investiţiei după primii 15 ani, de exemplu. Pierdem agenţi în fiecare secundă din pricina aceasta. Ei caută locaţii deja existente. Să nu uităm că în municipiu s-a dărâmat tot ce era de dărâmat. Avem exemplul platformei industriale de la Mediaş, unde s-a demolat în mod selectiv, rămânând în picioare hale care s-au dovedit mult mai accesibile pentru investitori. Prin urmare, solicităm modificarea actului constitutiv, prin aportul în natură la contravaloarea parcelei de teren la care am făcut menţiune”, a mai arătat directorul general al Parcului Industrial.
De ce Parcul Industrial Hunedoara?
Pentru că:
– acordă stimulente semnificative, cum ar fi scutiri la taxe şi impozite locale pe clădiri şi terenuri, în interiorul parcului; terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo şi topo care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit;
– oferă următoarele preţuri:
Taxa concesiune (redevenţă): minimum 0,10 euro/ mp/an,
Taxa administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
– acordă următoarele facilităţi: primele trei luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferenţa de până la 24 de luni, respectiv următoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 şi până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/lună, fără TVA.
– după îndeplinirea, timp de doi ani, a obligaţiilor contractuale, investitorii au posibilitatea de a achiziţiona parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preţ stabilit în urma procedurii de evaluare.
– concesionarii dispun de toate utilităţile: energie electrică, gaz, apă potabilă şi canalizare, căi de acces, telefonie.
– închiriere spaţii în Sediul Administrativ începând cu preţul de 1,50 euro/mp/lună, fără TVA.
Contact: Telefon: 0354-416.554, Fax: 0354-416.555,
E-mail: [email protected]
Numai la noi poti vedea asemenea tampenie,asta este alt tun pe care il vor da unii,probabil se va construi hala exact dupa specificatiile tehnice ale unui ,, investitor,, care va apare din senin.Am locuit in Spania si am vazut si lucrat in unul din cele mai mari parcuri industriale,parcul industrial Zaragoza,acolo se asigurau utilitatile(curent,apa,telefonie mobila si fixa,canalizare,internet), in rest investitorii isi construiau singuri cladirile dupa necesitatile activitatii lor.Ce or sa faca daca vine un investitor care vrea doar jumatate din spatiu sau care constata ca hala este prea ingusta sau prea scurta?Oricine gandeste putin isi da seama ca fiecare activitate industriala are cerintele ei si nu i se potriveste orice spatiu,dar pana in 2017 noi vom uita scopul acestei hale care va fi vanduta pe nimic sub pretextul ca nu se gasesc chiriasi si se degradeaza,luati exemple cladirile si halele ramase in Calan,Hunedoara,in orasele miniere din Valea Jiului si pentru care se cauta finantare pentru demolare avand in vedere gradul inaintat de degradare in care au ajuns in urma furtului de fier din structura lor.Cei de acolo din Hunedoara au sub ochii lor ce a mai ramas din halele ramase de la combinatul siderurgic Hunedoara in urma actiunii ,, magnetilor ,,. Pe urma va trebui firma de paza care sa pazeasca hala de magneti si asa vom ajunge de unde am plecat,cercul vicios in care investitia se degradeaza sau este facuta pe bani foarte multi si se vinde sau inchiriaza pe nimica toata.