Livia Botici
Locuitorii satului Bejan, din comuna Şoimuş, au ajuns la capătul răbdării. Pe lângă faptul că vechea haldă de cenuşă şi zgură a Termocentralei Mintia poluează, lucrările la halda cea nouă de cenuşă, a aceleiaşi întreprinderi, le fac zile negre. Motivul: muncitorii trec cu maşinile şi prin mijlocul câmpului, dar şi pe drumul din sat, pe care au voie să circule doar autovehicule până la 3 tone.
„Nu mai putem intra la terenuri”
Construcţia noii halde de cenuşă şi zgură a Termocentralei Mintia a început în luna noiembrie 2009, iar lucrarea a fost câştigată de firma SC Gavella Com SRL, cu sediul în Oradea. De atunci, locuitorii satului Bejan nu mai au linişte. Pe lângă faptul că şoferii autocamioanelor, care transportă pământ, cenuşă, zgură sau pietriş, nu respectă regulile de circulaţie, aceştia au încălcat dreptul la proprietate al oamenilor din zonă. „Firma aceasta, care a câştigat licitaţia, îşi bate joc de noi, pur şi simplu. Pe lângă pădure, există un drum pe care şoferii care transportă materiale ar putea foarte bine să circule, dar acesta nu este folosit deloc. Ei bine, pentru a scurta traseul pe care sunt nevoiţi să-l parcurgă în fiecare zi, ei au creat un drum exact prin mijlocul parcelelor noastre, au trecut peste cerealele cultivate şi nu i-a interesat de nimic. Cât timp a plouat, nu am putut lucra în grădină, dar acum, pentru că s-a făcut vreme bună, aş vrea să merg să lucrez pământul. Din păcate pentru mine şi pentru alţi câţiva vecini, nu mai putem să intrăm la terenurile noastre cu tractoare sau cu alte utilaje, deoarece muncitorii au distrus potecile, iar acum, nu avem nici o cale de acces. Este de necrezut ceea ce se întâmplă”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Ilie Lazăr, din satul Bejan.
„În şapte ani, ne mută de aici”
Potrivit informaţiilor afişate pe o tăbliţă, din apropierea noii halde de cenuşă, lucrările vor continua până în anul 2017. „Dacă în aproape un an de zile, oamenii aceştia au îndrăznit să ne distrugă terenurile, în şapte ani, firma ne va muta cu totul de aici. Circulă pe drumul din sat cu autocamioanele încărcate cu 40 de tone, cu toate că la intrarea pe stradă este un indicator mare, pe care scrie că maşinile peste 3 tone nu au voie pe acel drum. Vom depune plângeri către toate forurile abilitate, pentru a ne ajuta, întrucât ceea ce se petrece aici este în neregulă. În primă fază, am sesizat Primăria Şoimuş, apoi vom merge mai departe, la Garda Financiară, la Poliţie şi chiar vom face petiţii către instituţiile din Capitală, dacă cei de aici nu ne pot ajuta”, spune Dorel Gabor, un alt localnic din satul Bejan.
„Vladu, să repare ce a stricat”
Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul comunei Şoimuş, Dorel Logojan, spune că a înştiinţat şi Termocentrala Mintia, dar şi reprezentanţii firmei constructoare, de problemele pe care le au sătenii din Bejan. „Săptămâna trecută, înainte de inundaţiile care au lovit comuna noastră, am primit o plângere de la o persoană afectată de lucrările făcute la halda de cenuşă. Atunci, am luat legătura cu cei care sunt abilitaţi să repare lucrurile, i-am avertizat şi le-am pus în vedere toate problemele localnicilor. Ei mi-au spus că vor repara tot ceea ce au stricat, că nu vor mai circula pe acel drum şi că lucrurile vor decurge normal. Eu nu am nici o putere să rezolv aceste probleme, Vladu a stricat, Vladu să repare (n.r. Cristian Vladu, directorul general adjunct al Termocentralei Mintia)!”, spune Dorel Logojan, primarul comunei Şoimuş.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…