Sorina Popa
Nu contează că acolo au murit oameni, sau că există pericolul ca milioane de metri cubi de zgură se pot prăvăli în Cerna, provocând un dezastru în municipiu. Tot ceea ce contează pentru cei care „scormonesc” după fierul vechi pe halda de la ArcelorMittal Hunedoara este să-şi bage câţi mai mulţi bani în buzunare. Iar rezultatul acestei activităţi haotice se poate vedea foarte bine: cratere cu o adâncime de 60-80 de metri, care au apărut pe porţiunea de haldă exploatată de cei de la Agregate Buituri.
Stare de instabilitate
Dacă în urmă cu şapte ani, halda de zgură de la Hunedoara a luat-o la vale în partea concesionată de SC Agregate Buituri, din cauza exploatării haotice, iată că ne aflăm iarăşi în faţa unui asemenea pericol. Mai exact, în urmă cu câteva zile, ArcelorMittal Hunedoara a trimis un document către SC Agregate Buituri, în care se precizează: „ca urmare a lucrărilor de exploatare a haldei de zgură Buituri şi a nerespectării prevederilor din preliminarul de exploatare în zona dumneavoastră de activitate, s-a creat o stare de posibilă instabilitate a deponeului. Astfel, vă rugăm să luaţi de urgenţă măsurile care se impun pentru punerea în siguranţă a zonei”. În aceste condiţii, dacă nu se iau în cel mai scurt timp măsurile necesare, halda riscă să o ia din loc, ceea ce ar însemna un dezastru pentru municipiul Hunedoara.
Nu mai au autorizaţie de mediu
Georgeta Barabaş, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva, susţine că SC Agregate Buituri nu mai are autorizaţie de mediu de anul trecut. „S-a depus o solicitare pentru o nouă autorizaţie, dar aceasta nu poate fi eliberată până la înlăturarea prejudiciului produs haldei prin exploatarea haotică. De patru-cinci luni, purtăm o corespondenţă cu Garda de Mediu, pentru a obţine informaţiile referitoare la modul cum s-au respectat prevederile din autorizaţia de mediu, dar degeaba, n-am primit nici un răspuns. Cei de la Agregate Buituri au încheiat opt contracte de subînchiriere a haldei, ceea ce nu este legal. În aceste condiţii, există pericolul ca halda de zgură să ajungă în stradă sau, mai grav, să blocheze Râul Cerna, punând în pericol însuşi municipiul Hunedoara. Ea poate porni la vale în orice moment. Iar cei care ajung prin zonă riscă să fie înghiţiţi de craterele care s-au format acolo”, a declarat Georgeta Barabaş.
Comisarul Moldovan nu vede pericolul
Nu de aceeaşi părere este şi comisarul şef de la Garda de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan care a fost acuzat în repetate rânduri că ţine partea societăţii Agregate Buituri, în timp ce hunedorenii stau cu frica-n sân că pot fi înghiţiţi de pământ. Iar în timp ce Moldovan ar trebui să aplice amenzi vinovaţilor, nu ridică un deget. „Nu există nici un risc pe halda de zgură. Trebuie doar să se niveleze acolo cu nişte utilaje şi e bine. Dar, directorul de la ArcelorMittal Hunedoara nu le permite celor de la Agregate Buituri să pătrundă în acea zonă”, a spus Moldovan.
Contactat, directorul general al combinatului hunedorean, Remus Păţan, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „trebuie să se realizeze un plan de lucru acolo, nu ceva haotic. Planul celor de la Agregate Buituri nu este încă finalizat şi nu se ştie cine va executa lucrarea respectivă”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Proprietarul haldei e Arcelormittal ,acesta are raspunderea juridica dar o cam da dupa visin :))) Pe cine duce el la lucru pe terenul sau si cum se inteleg e problema interna ! Iar din vina cui s-a destabilizzat halda uitati-va pe Google Earth care are o imagine de dupa alunecare si vedeti in ce parte a plecat 80% si in ce parte 20% .
Pentru "consultanta" chemati unguru :)))