Haţeg: de la investiţii, la noi locuri de muncã
Primarii hunedoreni dau bice implementării proiectelor investiţionale, iarna fiind foarte aproape. Ba mai mult, unii dintre ei au ca termen-limită de execuţie a lucrărilor, luna decembrie. La Haţeg, o serie de obiective sunt pe cale să fie finalizate, în timp ce urmează să înceapă noi programe de modernizare sau reabilitare.
Cu bani europeni…
“S-a finalizat proiectul de modernizare şi reabilitare a reţelei de străzi urbane, demarat pe fonduri europene. În cadrul lui s-au cuprins 12,41 kilometri de străzi, trotuarele au fost modernizate pe o suprafaţă totală de 22.432 metri pătraţi, s-au realizat 1.616 metri pătraţi de spaţii de parcare, dar şi spaţii verzi ce au necesitat mobilarea cu jardiniere, bănci şi spaţii de odihnă. S-au mai realizat piste pentru biciclişti, precum şi sisteme de semnalizare şi marcaje rutiere. A fost un proiect important, valoarea sa totală ridicându-se la suma de 29.175.756,61 lei, din care contribuţia noastră locală a însemnat 890.389,75 lei. În prezent, continuă lucrările de reabilitare şi modernizare a reţelei de apă şi apă uzată, un program cu finanţare europeană, desfăşurat la nivelul judeţului de către S.C. Apa Prod S.A.. Mai doresc să menţionez că avem intenţia de a accesa fonduri europene prin POR 2014-2020, pentru reabilitarea termică a clădirii spitalului. De altfel, ambulatoriul a fost modernizat şi utilat, tot cu fonduri europene, în perioada 2011-2013. De asemenea, mai amintesc centrul de informare turistică a cărui structură de rezistenţă a fost ridicată deja, termenul de finalizare a proiectului fiind sfârşitul anului curent”, a precizat Marcel Goia (foto), edilul-şef al oraşului Haţeg.
…şi de la bugetul local
Pentru alte investiţii, primarul a indicat bugetul local, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de luna aceasta aflându-se achiziţionarea din bani proprii a unui teren în suprafaţă totală de aproximativ 7.800 metri pătraţi, pe care se va construi, cu finanţare europeană, o clădire nouă, pentru o şcoală generală. Tot ca noutate, trebuie spus că săptămâna viitoare vor începe lucrările de reabilitare şi modernizare a fostului sediu administrativ al Spitalului orăşenesc Haţeg, în care se va muta Creşa. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2015, iar banii necesari execuţiei provin de la bugetul local în cuantum de 120.000 lei, dar şi de la Guvern, prin Ordonanţa nr. 28, în sumă de 300.000 lei.
“După cea mai recentă rectificare bugetară, din banii primiţi vor fi modernizate două străzi din satul Nălaţi, un drum lateral din Silvaşu de Jos, dar şi prelungirea străzii Ciprian Porumbescu din Haţeg. Valoarea totală a lucrărilor este de 300.370 lei, bani proveniţi de la bugetul local, iar durata execuţiei este de 2,5 luni. Încercăm, pe cât posibil, să acoperim o paletă cât mai largă de obiective, dar trebuie să ne orientăm în funcţie de alocări. Mai există şi alte proiecte pe care vizăm să le accesăm sau le-am accesat deja, dar nu vrem să ne hazardăm să vorbim despre ele, cât timp nu avem certitudinea susţinerii lor financiare”, a mai arătat primarul Marcel Goia.
Se dezvoltă piaţa muncii
Cu toate acestea, probabil că pentru o mare parte a comunităţii, de departe cea mai bună veste e legată de crearea de noi locuri de muncă. „Luna trecută, Sews Deva a deschis un nou punct de lucru la Haţeg, în incinta fostei Fabrici de bere «Haţegana», astfel fiind create 250 de locuri de muncă pentru haţegani, dar şi pentru locuitorii ţării Haţegului. Până la sfârşitul verii viitoare, se va deschide şi o fabrică unde se vor produce conserve de ciuperci. În momentul de faţă se aşteaptă aprobările şi avizele pentru proiectul tehnic, ceea ce înseamnă alte noi posibilităţi de angajare. Ştiu că lipsa posibilităţilor de angajare este o problemă întâlnită aproape peste tot şi sper ca noii investitori să dorească să-şi dezvolte activitatea în zona noastră”, a afirmat, în încheiere, primarul din Haţeg.