Haţeg: investiţii de milioane de euro
Magdalena Şerban
Nu toţi edilii aleg să se zbată pentru obţinerea de fonduri în vederea materializării unor investiţii de anvergură. Unii se mulţumesc cu puţinul oferit de bugetul local, limitându-se la reparaţii şi spoieli. La polul opus, există însă primari care îşi încearcă norocul bătând la porţile ministerelor, pentru ca programele lor de dezvoltare locală să nu rămână doar eligibile, ci să primească şi finanţare. Unul dintre ei este Marcel Goia (foto), edilul care cârmuieşte oraşul Haţeg.
Străzi, bazin de înot, cinematograf şi cămin cultural
„Avem semnate contractele de finanţare pentru trei proiecte demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), adică în baza Ordonanţei nr. 28, ce implică fonduri guvernamentale. Primul ţine de modernizarea străzilor I.L.Caragiale – biserică şi Aleea Centralei – Aleea Trandafirilor (în valoare de 376.730,2 lei), al doilea vizează modernizarea străzii Tudor Vladimirescu, zona Finanţe (în sumă de 195.762 lei), iar al treilea urmăreşte extinderea reţelei de alimentare cu apă pe strada Hunedoarei, spre cabana Ocol Silvic (în cuantum de 154.071,72 lei)”, a precizat Marcel Goia, edilul-şef al oraşului Haţeg.
Totodată, o altă axă de finanţare ce poate constitui un sprijin major pentru implementarea a încă trei proiecte de interes pentru comunitate o reprezintă Compania Naţională de Investiţii. „Prin CNI am accesat un program de reabilitare, modernizare şi dotare a căminului cultural din localitatea aparţinătoare Silvaşu de Jos, dar şi un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a cinematografului orăşenesc, precum şi unul de amenajare a unui bazin de înot, acoperit, ce va fi construit la ieşirea din oraş, spre Toteşti“, a mai spus primarul.
Spital, şcoli, blocuri de locuinţe şi iluminat public
În ce priveşte Spitalul Orăşenesc Haţeg, ce deserveşte întreaga zonă a Ţării Haţegului, trebuie spus că va beneficia de un program de reabilitare termică şi utilizare energie regenerabilă. De data aceasta, sursa de finanţare este una europeană, iar suma la care se ridică lucrările este de aproximativ 2,5 milioane de euro. Proiectul e depus prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi a trecut de prima etapă de evaluare. Pe de altă parte, tot pentru POR au mai fost pregătite noi investiţii.
„Încă nu au fost depuse, însă urmează să o facem. Este vorba de un proiect de reabilitare termică a cinci blocuri de locuinţe (înlocuire acoperiş, izolare, schimbare tâmplărie etc.) pentru care asociaţiile de proprietari au depus documentaţiile necesare. Mai apoi, vrem să construim o şcoală gimnazială cu sală de sport, care să preia activitatea celei actuale, aflată lângă sediul primăriei, aceasta fiind veche şi deţinând anexe improprii. Studiul de fezabilitate e făcut şi e contractată şi întocmirea proiectului tehnic. În altă ordine de idei, la Colegiul Naţional «I.C. Brătianu» vizăm o extindere a corpului de clădire cu 10 clase, destinate unei secţii tehnologice prin care se va dezvolta latura profesională. Nu toţi elevii decid să îmbrăţişeze partea teoretică, unii având predilecţie către cea practică, ce trebuie însuşită cât mai bine, pentru a le folosi în ramura de activitate pe care şi-o aleg. De asemenea, e întocmit şi studiul de fezabilitate pentru proiectul de extindere şi modernizare a reţelei de iluminat public, prin înlocuirea vechilor lămpi cu unele moderne, economice, pe bază de LED. Tot ca o noutate, mai vreau să subliniez faptul că programul de modernizare a zonei spitalului (Bulevardul Tudor Vladimirescu) se află în procedură de licitaţie. Lucrările se vor face din bugetul local“, a afirmat Marcel Goia, primarul oraşului Haţeg.