Haţeg, un oraş-şantier, cu investiţii în toate domeniile
Oraşul Haţeg se va dezvolta din fonduri atrase în urma accesării diverselor axe de finanţare, dată fiind lista programelor investiţionale care au fost demarate. De la drumuri şi reabilitări de blocuri, până la ridicarea unei noi unităţi şcolare gimnaziale, cam tot ce înseamnă lucrare de anvergură se va executa în următoarea perioadă.
Din bani guvernamentali…
Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) aduce comunităţii din Haţeg câteva investiţii susţinute din fonduri guvernamentale. „Un prim proiect e cel de extindere a reţelei de alimentare cu apă pe strada Hunedoarei, spre cabana Ocol Silvic. Au fost finalizate lucrările. Sunt două societăţi comerciale şi câteva case în zonă care nu beneficiau de această utilitate. Estimativul financiar a fost de 154.071,72 lei. Un alt program e cel de modernizare a străzii Tudor Vladimirescu, zona Finanţe (estimat la 195.762,00 lei). S-a încheiat licitaţia şi s-a semnat şi contractul de execuţie. Pe lângă asfaltare, se mai realizează amenajarea trotuarelor şi a zonelor verzi, incluzând şi mobilier urban. Modernizarea străzii I.L. Caragiale – biserică şi a străzii Aleea Centralei- Aleea Trandafirilor (376.730,20 lei) se află în faza de proiectare. Aici intră asfaltare, amenajare trotuare şi parcări, precum şi amenajare zone verzi. Modernizarea străzilor Horea şi Progresului (1.350.889,74 lei) se află în procedura de licitaţie şi presupune amenajare de trotuare”, a precizat Marcel Goia (foto), edilul-şef al oraşului Haţeg.
Acesta a mai amintit de proiectul accesat prin CNI, ce urmăreşte reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din localitatea aparţinătoare Silvaşu de Jos, dar şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea cinematografului orăşenesc şi amenajarea unui bazin de înot acoperit, ce va fi construit la ieşirea spre Toteşti.
…şi europeni
Spitalul Orăşenesc Haţeg va beneficia, din bani europeni nerambursabili, de un program de reabilitare termică şi utilizare energie regenerabilă, iar proiectul se află în implementare (11.379.992 lei). În evaluare tehnică este reabilitarea termică a cinci blocuri de locuinţe (32, 48, C1, A3, 13A) pentru care asociaţiile de proprietari au depus documentaţiile necesare (6.012.723 lei). Tot în evaluare se regăseşte documentaţia în baza căreia se doreşte să se construiască o şcoală gimnazială cu sală de sport, care să preia activitatea celei actuale, aflată lângă sediul primăriei, aceasta fiind veche şi deţinând anexe improprii (18.137.584,30 lei). De asemenea, se lucrează împreună cu operatorul regional de apă-canal SC Apa Prod SA la întocmirea proiectului pentru continuarea investiţiilor în reţelele de apă şi canalizare din oraşul Haţeg şi localităţile aparţinătoare. În total, vor fi înfiinţaţi/reabilitaţi aproximativ nouă kilometri de reţele. Fondurile necesare vor proveni prin Programul Operaţional Regional Infrastructura Mare. Mai trebuie spus că există şi cheltuieli catalogate neeligibile în cazul investiţiilor câştigate prin PNDL, iar proiectele europene au şi ele o cotă de finanţare de două procente. Prin urmare, se va face un efort financiar local considerabil.
Toate sunt în stadiu de evaluare! Multă gargară și nimic concret. Bazinul de inot e promisiune din primul mandat, ne-ați mințit și cu fabrica de biciclete, școala, la fel! Dar avem realizări mărețe trotuare și borduri! Și astea multe la stadiul de povești! Se fac mai multe investiții în comunele din jur decât în Hațeg! Santamaria orlea și general Berthelot de urmat, dar nu are cine!