Amenajarea hidrotehnică din Defileul Jiului a fost blocată de decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care opreşte, cel puţin deocamdată, lucrările la hidrocentrala de pe Jiu, a căror valoare este de 200 de milioane de euro, bani investiţi de Hidroelectrica din anul 2003 încoace.
Cele două baraje din Defileul Jiului ar distruge ecosistemul, susţin ecologiştii. Magistraţii au dat dreptate ecologiştilor de la Asociaţia Bankwatch Romania şi Asociaţia Neuer Weg şi au decis să anuleze autorizaţiile de construire eliberate de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Judeţean Gorj. Decizia instanţei este definitivă. „Curtea de Apel Bucureşti a decis că toate autorizaţiile de construire ale hidrocentralei care distruge Râul Jiu şi Parcul Naţional Defileul Jiului au fost anulate. Buldozerele trebuie să evacueze imediat defileul şi peisajul readus la starea iniţială. Felicitări tuturor celor implicaţi”, spun militanţii pentru mediu de la Agent Green.
Semnalul de alarmă a fost tras de un biolog clujean, Călin Dejeu, iar raportul acestuia schiţează un tablou sinistru cu Parcul Naţional Defileul Jiului. Jiul va fi secat şi tot ce înseamnă viaţă va dispărea. „Din râul tumultuos de munte, cu un debit mediu multianual de aproape 20 mc/s la intrarea în defileu, se prevede să rămână un debit de servitute de doar 2,7 mc/s. Va fi înlocuit cu un pârâu, iar Jiul va fi deviat prin galeria de aducţiune. Fără Jiu nu mai are sens să vorbim de Defileul Jiului. Şi nu va fi vorba doar de moartea subită a populaţiilor speciilor acvatice şi de degradarea imediată a ecosistemelor adiacente (de la microorganisme până la zecile de vidre, care vor muri de inaniţie, totul va fi afectat). Într-o zonă a Europei cu climă continental excesivă, dacă seci un râu mare, pe o vale îngustă, influenţezi microclimatul şi implicit pădurea de pe versanţi; plus impactul prin intermediul circulaţiei nutrienţilor.
Potenţialul turistic al zonei de asemenea va rămâne o amintire. Activităţi turistice deja dezvoltate în zonă, care asigurau locuri de muncă pe termen nelimitat, cu adevărat sustenabile, precum raftingul, vor dispărea”, a susţinut biologul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
In sfarsit o veste buna! Fantastic! Acum ar trebui si localnicii sa inceapa sa pretuiasca defileul si sa incerce sa traiasca din turism gravitand in jurul raului, cum se intampla in Slovenia si in multe alte parti. Si primul pas este sa nu mai arunce gunoiul in Jiu.
"Educatia ecologica" este ingropata de educatia "tehnica" comunista.
Evolutia "ingineriei" romanesti este pur si simplu un dezastru de prin 70-80 incoace.
Exceptand domenii inguste (IT de ex.), in rest scoala inginereasca a fost distrusa pur si simplu. Spiritul ingineresc de fapt nu mai exista. Inginerii s-au autoexclus in mare parte din randul intelectualilor. S-au "proletarizat" , iar dupa '90 se "prostitueaza intelectual". Degeaba ne ascundem dupa cires.
Injuraturile aruncate grosier asupra "ONG urilor ecologiste" si asupra justitiei sunt pure alegatii fara fond. Nascute din crasa prostie si teorii ale conspiratiei foarte la moda in societatea romaneasca. In care primeaza, manelele, telenovelele, mancarea proasta si incultura.
Poate evolutia societatilor normale ne va forta sa ne civilizam, altfel buda din fundul curtii va "merge si asa" inca 2000 de ani (nu doar 20 care au trecut de .. 10).