Comunitate

Hora Unirii, în vârful muntelui

Magdalena Șerban

Hora Unirii se va face și anul acesta în Pasul Vâlcan, pe 24 ianuarie, pe pla­toul acoperit de zăpadă din fața an­samblului monumental de la cota 1621 m, dedicat Eroilor din Primul Război Mondial. Evenimentul a de­venit o tradiție.

Aflat pe granița care despărțea Austro-Ungaria de Țara Românească
„Promontana Vulcan împreună cu Primăria Municipiului Vulcan vă invită, și în acest an, să sarbătorim împreună Ziua Unirii, în Pasul Vâlcan. Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română și să ducem tradiția mai departe, iar de la an la an să fim cât mai mulți! O viață avem, români, și-o cinste. Așadar, mâi­ne, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10:00 la stația de îmbarcare tele­gon­dola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas, unde vom face Hora Unirii.
Transportul cu gondola va fi gratuit, iar participarea fiecăruia se face pe pro­pria răspundere. Deplasarea de la gon­dolă la locul de desfășurare du­rea­ză aproximativ 2 ore și în condiții de iar­nă, deci să fiți pregătiți cu echipament corespunzător.
Nu uitați. Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.

Uniți prin simțire
Reamintim că pe 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza. În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele Româ­niei moderne. A creat primul gu­vern sub conducerea lui Mihail Kogăl­nicea­nu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea în­vă­țământului pri­mar obligatoriu și au fost înființate și pri­mele universități din țară, cea de la Iași – care îi poartă numele – și Univer­si­ta­tea București. „Unirea e singura stare po­litică ce putea să asi­gure viitorul nos­tru și să ne permită a da țării orga­ni­za­rea ce o așteaptă de atât de mult timp,” o spune chiar Alexandru Ioan Cuza.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura