Hora Unirii, în vârful muntelui
Magdalena Șerban
Hora Unirii se va face și anul acesta în Pasul Vâlcan, pe 24 ianuarie, pe platoul acoperit de zăpadă din fața ansamblului monumental de la cota 1621 m, dedicat Eroilor din Primul Război Mondial. Evenimentul a devenit o tradiție.
Aflat pe granița care despărțea Austro-Ungaria de Țara Românească
„Promontana Vulcan împreună cu Primăria Municipiului Vulcan vă invită, și în acest an, să sarbătorim împreună Ziua Unirii, în Pasul Vâlcan. Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română și să ducem tradiția mai departe, iar de la an la an să fim cât mai mulți! O viață avem, români, și-o cinste. Așadar, mâine, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10:00 la stația de îmbarcare telegondola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas, unde vom face Hora Unirii.
Transportul cu gondola va fi gratuit, iar participarea fiecăruia se face pe propria răspundere. Deplasarea de la gondolă la locul de desfășurare durează aproximativ 2 ore și în condiții de iarnă, deci să fiți pregătiți cu echipament corespunzător.
Nu uitați. Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.
Uniți prin simțire
Reamintim că pe 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza. În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele României moderne. A creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și au fost înființate și primele universități din țară, cea de la Iași – care îi poartă numele – și Universitatea București. „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp,” o spune chiar Alexandru Ioan Cuza.