Hramul Mănăstirii Măgura
Magdalena Șerban
În mare zi creștină, cea a Schimbării la Față a Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul – Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei și a unui sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Măgura s-a săvârșit o Sfântă Liturghie prilejuită de sărbătorirea hramului lăcașului. Câteva sute de credincioși și-au bucurat inimile cu puterea rugăciunii.
,,Taborul Hunedoarei ”
„A fost mai clar ca niciodată că suntem uniți prin credință. A venit multă lume vineri, printre cei prezenți numărându-se și câțiva colegi primari. Doresc să le mulțumesc în primul rând localnicilor și mai marilor bisericii, apoi fiilor satului și tuturor celor care ne-au fost alături. Dumnezeu e unul și același pentru toți, iar El ne sprijină mereu, chiar dacă nu prea merităm. S-a rostit omilia pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie, în care este relatat momentul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului. Datorită poziției geografice, mănăstirea noastră a fost denumită Taborul Hunedorei. După slujbă, toți au fost invitați la masă, bineînțeles, mâncarea fiind una de post. De altfel, în fiecare zi de duminică se întâmplă la fel, după slujbă. Să nu uităm că biserica reprezintă ancora către realitatea cea adevărată și calea cea mai sigură prin care fiecare credincios se poate regăsi. Dumnezeu să ne ocrotească și să ne dea sănătate și înțelepciune pentru a nu ne părăsi vreodată crezul Divin”, a afirmat Adinel Botescu, primarul din Mărtinești (comuna în care dăinuie mănăstirea). De amintit că bisericuţa de aici, de pe coama dealului, făcută din piatră, este dovada vie a locului în care a fost răsădită credinţa. A fost construită din grija preotului din Dâncu Mare și a credincioșilor (se mergea la clacă, pe atunci), iar mai apoi a fost ridicat așezămâtul monarhal care de circa doi ani a devenit din schit, mănăstire.
Schimbarea la Față
În ce privește marele praznic, el se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat ca să se roage. Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: “Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2). Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.