Hunedoara, mândru municipiu cu primar destoinic. Ce planuri are primarul Dan Bobouțanu pentru hunedoreni
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu (foto), este fericit. Are pentru acest an, pentru hunedorenii săi, un buget generos. Asta, deși municipiul Hunedoara nu este capitală de județ și, deci nu beneficiază de impozitele angajaților din direcțiile deconcentrate. Mai mult, repartiția bugetară a fost făcută având la bază recensământul din 2021, iar municipiul Hunedoara a „pierdut” 17.000 de locuitori. În lei, a pierdut 15,5 milioane, din pixul recensământului.
Din acest motiv, aproape toate investițiile din municipiul de pe Cerna, susține edilul șef, se fac din bani europeni.
Peste 60 de proiecte
„Bugetul pentru 2025 este de 116 milioane de euro. 71 la sută, adică 82 milioane de euro reprezintă investițiile. Din totalul investițiilor, 97 la sută sunt bani europeni. Din calcule, avem 50.457 locuitori, un buget de 581 milioane de lei, deci 11.514 lei pe cap de locuitor. Ca atare, stăm mai bine decât Deva, care are doar 9.170 lei pe cap de locuitor”, susține Dan Bobouțanu, edilul șef al Hunedoarei.
„Pentru că nu suntem capitală de județ, încasăm de trei ori mai puțini bani din impozitul pe venit. Pentru că toți funcționarii publici lucrează la Deva”, a adăugat Dan Bobouțanu.
Primarul din Hunedoara spune că țara noastră are nevoie de stabilitate pentru a putea duce la bun sfârșit investițiile necesare pentru ca viața cetățenilor să fie mai bună.
„Avem în prezent peste 60 de proiecte de investiții, care sunt în diferite stadii de implementare. Sunt proiecte pe diferite axe”, spune primarul municipiului Hunedoara.
Gata pentru o nouă provocare: Grădina Urbană Corvinia
Astăzi am mers în teren pentru a verifica la faţa locului modul în care se îmbină primele sugestii făcute de proiectanţi cu elementele amplasamentului – o suprafaţă de aproape 9 hectare din apropierea Castelului Corvinilor pe care dorim să o transformăm într-o grădină urbană, care să reprezinte un nou punct de atracţie atât pentru turişti cât şi pentru localnici.
Pentru aceasta intenţionăm să solicităm finanţare prin Programul de Tranziţie Justă. În forma sa actuală, proiectul are o valoare de aproximativ 21 de milioane de euro. Acesta urmează să fie depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest în perioada următoare.
Grădina Urbană Corvinia va fi un spaţiu în care se vor putea distra şi relaxa atât hunedorenii cât şi turiştii. Ne dorim să avem un luciu de apă destul de mare, zone de agrement, relaxare, un traseu de alpin coaster şi multe alte atracţii pentru toate vârstele. Este un proiect ambiţios, pentru că vrem să dăm o utilitate reală unei suprafeţe destul de mari de pe vechea platformă siderurgică. Fiind amplasată aproape de Castelul Corvinilor, cea mai potrivită destinaţie pentru această zonă este cea pentru divertisment. S-a tot spus, în ultimii 20 – 25 de ani, că Hunedoara nu reuşeşte să ţină turiştii în oraş mai mult de două-trei ore. Alături de Castelul Corvinilor şi de proiectele de revigorare a Centrului Istoric care se vor finaliza anul acesta, grădina urbană îi va convinge pe vizitatori să rămână mai mult timp în oraşul nostru. (S.P.)
mindra corabia , mester Cirmaciul