Hunedoara, primul judeţ cu asistenţă prin telemedicină
„Reputatul profesor doctor ATI Dorel Săndesc (foto) se alătură iniţiativei Consiliului Judeţean Hunedoara de a susţine noi activităţi de asistenţă medicală modernă pentru pacienţii din judeţul Hunedoara”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la CJ Hunedoara.
Astfel, Asociaţia Salvital Hunedoara va oferi, în premieră, servicii de telemedicină populaţiei care se află în zone greu accesibile printr-un proiect susţinut de Consiliul Judeţean Hunedoara la care a aderat şi unul dintre cei mai renumiţi medici din România, profesorul Dorel Săndesc.
În cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat vineri, 12 martie 2021, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, au fost stabiliţi paşii concreţi pentru implementarea acestui proiect. De serviciile de telemedicină, dar şi de asistenţă medicală primară vor beneficia locuitorii judeţului Hunedoara care nu au posibilitatea de a se deplasa din localitate pentru un consult medical sau solicită consultaţii urgente.
„Pentru judeţul Hunedoara, susţinerea profesorului doctor Dorel Săndesc este imensă în raport cu nevoile şi aşteptările pacienţilor. Ne bucurăm că acest sistem de telemedicină prinde contur şi credem că va contribui la îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă oferite locuitorilor judeţului Hunedoara. Asociaţia Salvital, unde Consiliul Judeţean Hunedoara contribuie cu fonduri importante, va oferi şi servicii de asistenţă medicală primară în cele mai importante puncte turistice ale judeţului. Sănătatea este şi rămâne o prioritate, de aceea ne concentrăm pe implementarea cât mai eficientă a acestor proiecte”, a declarat Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.
„Revin cu bucurie în judeţul Hunedoara, locul în care m-am născut, mai ales dacă pot aduce prin experienţa profesională o contribuţie la îmbunătăţirea serviciilor medicale. Cred în acest parteneriat şi sunt convins că judeţul Hunedoara va implementa cu succes telemedicina”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc.
După ce 77 de paramedici au fost preluaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara”, alţi 14 paramedici au rămas în cadrul asociaţiei, urmând să desfăşoare activităţi de asistenţă inclusiv prin telemedicină şi cursuri de prim-ajutor. Concret, cu resursele asociaţiei vor fi asigurate asistenţă medicală la evenimente publice organizate de primăriile care au acceptat să susţină activitatea Salvital, vor fi efectuate acţiuni de verificare a stării de sănătate a populaţiei în zonele fără medici, dar şi cursuri de instruire a populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie.
Interesant si nu numai. In sfarsit, un demers util si binevenit in judetul asta batut de soarta. Dr. Sandesc se dovedeste a fi un medic aparte si un om deosebit. Sa speram ca demersul lui nu va fi dus in derizoriu de autoritati si va fi apreciat cum se cuvine de populatie. Ne-ati dat o veste buna. E de apreciat pana si asta.