Hunedoreanca acuzată că a abuzat de doi tineri, achitată la Tribunalul Hunedoara
Doi tineri au fost umiliți și exploatați de o hunedoreancă din comuna Șoimuș, ori cel puțin așa au susținut în fața procurorilor și judecătorilor hunedoreni. Băiatul a fost pus să cerșească, să presteze munci istovitoare, a fost umilit și chiar sechestrat.
I-a luat actele și telefonul
Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. ”Profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei, deopotrivă bolnav fizic și psihic și inducându-l în eroare cu privire la obținerea de venituri pe teritoriul Franței (500 de euro, țigări și cazare) din activități de colectare fier vechi și prestări servicii într-un service auto, în scopul exploatării victimei, a recrutat persoana vătămată, a transportat-o până în Franța, unde, după ce a deposedat-o de telefonul mobil, cardul bancar și de actul de identitate, precum și prin violență psihică și fizică, a obligat persoana vătămată să comită infracțiuni de furt, i-a suprimat libertatea de mișcare, nu i-a plătit serviciile de colectare fier vechi”, se arată în ancheta DIICOT.
Trafic de persoane
Inculpata din Șoimuș ar fi ademenit și o tânără ieșită dintr-un centru de ocrotire, a dus-o tot în Franța, unde era pusă să colecteze fier vechi și să vândă vechituri în târgurile organizate în județele din vestul României. Probele ajunse pe masa judecătorului de la Tribunalul Hunedoara nu exclud situația în care cele două victime erau puse să muncească fără să fie retribuite corect, dar nu au conturat infracțiunile de trafic de persoane. ”Singura declarație constantă și de nemulțumire a persoanei vătămate a constat în aceea că nu a primit bani pentru munca prestată, motiv pentru care a depus plângere împotriva inculpatei”, se arată în dosar. În ceea
ce-l privește pe tânăr, instanța apreciază că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de persoane. ”Neplata corespunzătoare sau inducerea în eroare cu privire la o anumită plată care nu a mai fost respectată nu reprezintă elemente ale laturii obiective ale infracțiunii de trafic de persoane”, se mai arată în dosar. Tribunalul Hunedoara a achitat-o pe femeia învinuită de comiterea a două infracțiuni de trafic de persoane, dar soluția nu este definitivă. (M. Gânju)