Înainte de a călători în vacanţă, cu afaceri, sau la studii în ţările din Uniunea Europeană, asiguraţi-vă că în caz de nevoie, aveţi un card european de asigurare medicală. Acesta este simplu de obţinut şi eliberarea sa durează maximum şapte zile lucrătoare.
Să fie asigurat în ultimii cinci ani
„Toţi cei care vor să plece în orice ţară din Uniunea Europeană ar trebui să se asigure că, la nevoie, au la dispoziţie cardul european de asigurări de sănătate. Acesta este documentul care conferă titularului dreptul de a beneficia de asistenţă medicală necesară în cursul unei şederi temporare în statul respectiv”, a declarat Simona Marinoiu, consilier în cadrul CJAS Hunedoara. Cei interesaţi se pot prezenta la CJAS Hunedoara unde alături de cererea-tip completată, trebuie să depună documentele doveditoare ale calităţii de asigurat şi copie după actul de identitate. „Condiţia este ca în ultimii cinci ani, persoana în cauză să fi avut calitatea de asigurat. În cazul în care există întreruperi, se fac verificări şi se achită contribuţia”, a mai spus Simona Marinoiu. Cardul este gata în şapte zile lucrătoare de la depunerea actelor, ajunge la destinatar prin curier sau poştă şi este valabil şase luni.
Dacă un hunedorean are nevoie de servicii medicale într-un stat membru U.E. şi nu are cardul de sănătate la el, poate apela la un certificat provizoriu. „În momentul în care o persoană este internată sau are nevoie de un serviciu medical, CJAS Hunedoara poate elibera Certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european, prin intermediul unei cereri scrise, trimisă prin poştă, fax sau e-mail de persoana în cauză, sau prin intermediul formularului E107”, a spus Marinoiu.
Cu toate acestea, în cazul în care bolnavul nu are nici cardul, nici certificatul provizoriu, acesta trebuie să îşi achite singur serviciile medicale, iar atunci când se întoarce în ţară, poate depune toate documentele medicale la CJAS Hunedoara, iar instituţia îi va rambursa contravaloarea tratamentelor la tariful din România.
Până la 1 iunie, 1.908 hunedoreni au beneficiat de carduri europene de sănătate, însă în perioada în care urmează, se aşteaptă ca numărul cererilor să crească semnificativ, dat fiind faptul că este perioada concediilor.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…
View Comments
Casa de sanatate iti da o hartie scrisa in limba romana cu care te duci in strainatate pe post de card de sanatate. Nici vorba de un card asa cum ar trebui sa arate el (din plastoic, cu elemente de sigureamta, etc). Hartia este scrisa numai in limba romana. nu are traducere si nici nu ti se face la Casa de sanatate.
Cand am intrrebat de card, acum o luna, mi s-a spus ca nu s-a semnat contractul cu furnizorul de carduri.
ASTA E ADEVARUL, NU POVESTI!
am umblat 2 luni pt a obtine acea hartie valabila 6 luni dar cei de la casa de sanatate nu au nici o vina