Tot mai mulţi hunedoreni trec zilnic pragul Laboratorului de Transfuzii Sanguine din municipiul Hunedoara, pentru a dona sânge. Înainte de toate, aceştia sunt motivaţi de facilităţile oferite la fiecare donare.
O pungă de sânge poate salva trei vieţi
Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” nu are probleme cu stocul de sânge destinat urgenţelor medicale care necesită transfuzii sanguine, deoarece, în mod constant, hunedorenii vin şi donează. De la începutul anului, au fost înregistraţi deja 1.394 de donatori. „În general, lunea şi vinerea vin cei mai mulţi donatori. Astăzi (n.r. ieri), de exemplu, s-au prezentat 21 de persoane”, a declarat doctorul Cristina Bichiş, medic coordonator al laboratorului din Hunedoara. Aceasta a mai adăugat că nu de puţine ori, se întâmplă ca de la laboratorul din Hunedoara să fie trimise cantităţi de sânge necesare bolnavilor hunedoreni internaţi în clinici din Cluj-Napoca sau Târgu Mureş. Mai mult, tot în laboratorul din Hunedoara, personalul se ocupă şi de prelucrarea sângelui. „Deoarece, în cadrul Secţiei de Interne, spitalul are un compartiment de Hematologie, în laboratorul nostru se fac concentrate pe bază de eritrocite, de trombocite standard sau de plasmă proaspăt congelată”, a precizat Cristina Bichiş. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că dintr-o pungă de sânge donat, se pot salva trei vieţi, din sânge fiind extrase, în funcţie de necesitatea afecţiunii pacientului, doar componentele de care acesta are nevoie. Pe stoc, există toate grupele de sânge, însă, în general, cele mai rare grupe sunt cele care au RH-ul negativ.
Scutiţi de plata impozitului pe locuinţă
Mulţi dintre hunedorenii care vin la donare sunt clienţi vechi ai Centrului de Transfuzii. Cele şapte tichete valorice pe care le primesc, precum şi adeverinţa prin care sunt scutiţi de o zi de muncă, sunt beneficiile care-i motivează pe donatori. De asemenea, în municipiul Hunedoara, printr-o hotărâre a Consiliului Local, cei care au la activ 15 donări într-o perioadă de cinci ani de zile sunt scutiţi de plata impozitului pe locuinţă. Totuşi, potrivit doctorului Cristina Bichiş, anul acesta, doar 10 la sută dintre cei care au donat au beneficiat de această facilitate.
Cei care vin la donare trebuie, mai întâi să completeze un consimţământ asumat. Respinşi sunt cei care au probleme cardio-vasculare, hepatită, diabet, tuberculoză sau spasmofilie, şi de asemenea, cei care se află sub tratament cu calciu şi magneziu. Sângele, care este analizat la fiecare donare, este depozitat în pungi de unică folosinţă şi ţinut la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, având o valabilitate de 35 de zile.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…