Hunedorenii merită răspunsuri oneste
În ultima vreme, am observat apariția unor voci în peisajul public, promițând schimbare și îmbunătățirea modului în care se face administrație/politică. Cu toate acestea, în mod profund regretabil constat că multe dintre acestea, pe măsură ce avansează în carieră, par să îmbrace haina obișnuită a practicilor vechi, construite pe baza minciunii și oportunismului.
Este trist să constatăm că unele principii de bază, precum transparența, onestitatea și responsabilitatea față de alegători, par să fie uitate în goana după putere și influență.
Problema alocării de fonduri către comunele Crișcior și Pui, ne pune în fața unui mare semn de întrebare: suntem cu adevărat pregătiți să renunțăm la practicile politice vechi și să acceptăm un nou mod de a face politică?
Pornind de la realitatea că Guvernul României nu a alocat fonduri pentru cele două comune, mă întreb dacă era normal ca administrația județeană să asiste pasiv și să lase, la final de an, cele două primării în dificultate? De ce, cui i-ar folosi? Am înțeles că trăim în era relativismului, că normalul e anormal și invers pentru foarte mulți dintre noi dar, oare, suntem atât de orbiți încât nu mai distingem albul de negru nici măcar la lumina zilei?
Refuzul unor aleși județeni de a vota în favoarea alocărilor de fonduri este inexplicabil și, paradoxal, invers proporțional cu principiile pe care susțin că le respectă. Explicațiile puerile sunt inutile, populiste și nereale.
Ce-ar fi însemnat ca administrația județeană să facă investiții doar în localitățile conduse de primari PSD? Păi, nu s-ar mai fi alocat fonduri pentru drumul județean Crișcior – Bucureșci – Balșa sau Drumul Regelui de la Vața de Jos. Nici drumul județean Ruda – Poienița Voinii. Nici drumul din Masivul Parâng. Nici culoarul Mureș Nord sau doar pe bucăți. Și aceste câteva exemple, dacă ne referim doar la infrastructura rutieră.
Apoi, proiectul european care vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canal sau Tranziția Justă, investițiile în sănătate, în protejarea patrimoniului…
Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă.
Revenind, obligația morală a aleșilor este de a rămâne fideli valorilor care definesc o politică autentică. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – această înțelepciune simplă, dar profundă, ne reamintește că transformarea adevărată începe cu fiecare individ și că, în lumea politică, este esențial să practicăm principiile pe care le susținem, nu cele impuse de conjuncturi mai mult sau mai puțin favorabile.
Bogdan Hăulică, consilier al președintelui Consiliului Județean Hunedoara