Astăzi, la Ministerul Mediului, la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial (POS), are loc o nouă şedinţă pentru identificarea locaţiei, în vederea construcţiei deponeului ecologic în judeţul Hunedoara. Povestea găsirii unui amplasament pentru această investiţie pare să nu se mai termine. Termenul pe care autorităţile judeţene îl aveau ca să rezolve problema a trecut, însă, de multă vreme, dar nimeni nu spune adevărul.
Documentele cu Boşorod nu s-au retras de la Mediu
De fapt, nimic nu se va rezolva până la alegerile din 10 iunie, ca să nu se supere cetăţenii comunei Boşorod şi cei ai Călanului, că se va realiza o groapă ecologică de gunoi pe teritoriul lor. Se ştie că există pe rol un proces între mai mulţi hunedoreni din acea zonă şi Consiliul Judeţean (CJ), oamenii fiind extrem de nemulţumiţi că în zona lor, conducerea CJ vrea să pună în practică o asemenea investiţie. Nici dezbaterile publice, care au fost organizate la Boşorod şi Călan nu au reuşit să împiedice autorităţile judeţene să renunţe la această idee şi să mute locaţia pentru deponeul ecologic. Mai mult, Mircea Moloţ le-a promis celor din Boşorod şi Călan că investiţia nu se va realiza acolo, însă documentele nu au fost retrase de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), dovadă că nu se doreşte să se renunţe la locaţia respectivă. „De la noi, nu s-au retras documentele de mediu, pentru obţinerea avizelor necesare construcţiei deponeului la Boşorod”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.
Ce spune Banca Europeană de Investiţii
Mai mult, la întrunirea de pe 3 aprilie, de la Consiliul Judeţean, în legătură cu această investiţie, şi la care au participat şi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii, (n.r. -instituţie prin care se derulează toate investiţiile POS), aceştia au atras atenţia conducerii CJ, că indicatorii tehnico-economici după care BEI face evaluarea investiţiei include şi distanţa faţă de anumite obiective de interes public. Iar o distanţă de peste 100 de kilometri este considerată de către cei de la BEI nefezabilă. În aceste condiţii, în care de la Uricani şi până la Lăpugiu de Jos, unde se spune că se vrea mutarea amplasamentului deponeului, sunt aproape 200 de kilometri. Ca atare, ar fi bine ca hunedorenii să nu mai fie minţiţi şi duşi cu zăhărelul, ci să li se spună clar ce anume li se pregăteşte în legătură cu proiectul gropii ecologice de gunoi.
O nouă fabrică de componente din plastic pentru industria auto se va construi pe un…
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani Pentru că Universitatea din…
Alexandru C., recidivist din Lupeni Pentru că a comis o tâlhărie la scurt timp după…
Schimbare de șefie în capitala regiunii cu lămpașe, unde mai mulți șefi cu epoleți au…
Cei trei proxeneți, doi bărbați și o femeie, au sechestrat trei tinere și le-au obligat…
Sezonul de îmbolnăviri de iarnă din China este mai puţin sever decât anul trecut, potrivit…