Medicii spitalelor din România şi cu siguranţă nu numai au parte de multă adrenalină. Nu întotdeauna, pacienţii se comportă normal, în faţa unor situaţii-limită, cum ar fi necesitatea stringentă a unei operaţii. Săptămâna trecută, directorul Spitalului Municipal Orăştie, medicul chirurg Dan Mihail Sechi (foto), a avut mari probleme cu un pacient inconştient de gravitatea situaţiei în care se afla.
A venit până şi poliţia, dar tot degeaba
“Transportat de ambulanţă, miercurea trecută a sosit prin Urgenţă, un bărbat de 57 de ani, care a fost agresat în gara din Alba-Iulia, dar găsit în gara din Orăştie. După ce i s-au făcut analizele, s-a constatat o suspiciune serioasă de ruptură de splină. Ne-am pregătit să intrăm în sala de operaţie, dar pacientul a refuzat procedura, semnând pe propria răspundere, pe motiv că vrea să fie tratat. Deşi i-am explicat împreună cu echipa, sub toate formele posibile, necesitatea urgentă a unei astfel de intervenţii, refuzul a fost categoric. Am sunat poliţia TF, ce a solicitat salvarea. şi ei au încercat să-l convingă, dar tot degeaba. A venit încă o echipă de poliţie de la Alba-Iulia, ce investiga cazul. În zadar! În cele din urmă, s-au aflat datele de contact ale familiei, ce locuieşte în judeţul Mehedinţi şi a fost sunată. În final, a doua seară, au ajuns şi reprezentanţii familiei, iar în cele din urmă, a semnat şi pacientul, după îndelungi parlamentări. Dimineaţa următoare a fost operat, fiindu-i scoase splina şi 1,5 litri de sânge din burtă. Se făcuse un cheag, iar dacă s-ar fi mişcat din pat, ar fi murit. Şi totul, pentru că i-a fost teamă să fie operat”, a precizat medicul chirurg Dan Mihail Sechi, directorul spitalului din Orăştie.
Toane pe banii spitalului
Serviciile medicale se plătesc. În cazul de faţă, întrebarea este de către cine. Clar că plata va cădea pe umărul spitalului, cel agresat nefiind asigurat. “Pacientul amintit nu este nici asigurat şi se pare că vinde haine second-hand prin sate şi circulă pe ici pe colo, fără ceva stabil. Aşa că toate costurile sunt suportate de către unitatea noastră sanitară. Sincer, nu cred că vom recupera vreodată contravaloarea serviciilor medicale. Chiar dacă agresorii au fost identificaţi şi se începe judecarea lor, procesul va dura, dar e cu bătaie lungă. Cei de la Centrul de Sânge ne-au făcut o rezervă de sânge în această situaţie de criză, lucru pentru care doresc să le mulţumesc. La fel, doresc să le mulţumesc poliţiştilor implicaţi, care deşi nu intra în atribuţiile lor, au fost oameni de bun-simţ, încercând să dea o mână de ajutor prin dialogul purtat cu pacientul, în vederea prezentării situaţiei medicale drastice în care se afla. Mă bucur însă că starea lui este una stabilă, iar pe la finele săptămânii curente preconizez că poate fi externat. Deci, mulţumesc încă o dată instituţiilor statului, care şi-au făcut din plin datoria. Dacă nu insistam cu toţii, acum, omul ar fi fost mort”, a spus, în încheiere, medicul Dan Mihail Sechi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…