ActualitateFlash

Iar ne sperie cu black-out! Ne petrecem Paștele în beznă?

Faptul că în 2025 Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie, vine cu o provocare neașteptată. Anunțul vine de la șeful DEN (n.red. Dispeceratul Energetic Național).

Pregătire
Provocarea pe care o putem în­tâm­pina de Paște este cauzată de faptul că întreg sistemul energetic o să înre­gis­tre­ze concomitent o producţie foarte mare de energie fotovoltaică şi un con­su­m de electricitate extrem de redus, sus­ține operatorul de transport şi sis­tem român, Transelectrica, anunță evz.ro
Pentru că sunt conștienți de situație, șeful Dispecerului Energetic Naţional (DEN) din cadrul companiei, Virgiliu Ivan, a dezvăluit că s-a pus deja în apli­care un plan prin care să se ia măsuri de pregătire în caz că situația devine ne­plă­cută pentru români. Posibilitatea ca oamenii să aibă parte de pene de cu­rent este valabilă pentru toată Europa, nu doar pentru România.
„Ne pregătim şi căutăm goluții adec­vate. Având în vedere suprapunerea datelor atât pentru creştinii ortodocși, cât şi pentru creștinii catolici pentru săr­bătorile pascale, la nivel european s-a format o grupă dedicată pregătirii func­ționării Sistemului Elec­tro­e­ner­ge­tic interconectat care implică toți ope­ra­torii de transport și sistem din Europa şi la nivelul ENSTO-E.
Așa cum a fost tendința ultimilor ani, s-au instalat foarte multe centrale fotovoltaice şi a crescut semnificativ puterea instalată la prosumatori, nu doar în România ci și în toate țările din Europa. În scenariul cel mai defavorabil, dacă vremea va fi una foarte frumoasă în zilele de Paște, cu radiație solară ridi­cată, și provocările pe care le vom avea vor fi unele pe măsură″, a spus Ivan, citat de Profit.ro.

Scenarii posibile
Potrivit şefului DEN, la nivelul Ro­mâniei, este luat în calcul scenariul ca nivelul de consum să scadă la un minim de 2.000 MW.
„De exemplu, anul trecut, în prima zi de Paște, am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne așteptăm la un consum mai redus, în condițiile în care puterea instalată la prosumatori a cres­cut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele și scenariile posibile şi ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituții și entități din România, cât și la nivelul rețelei interconectate europene”, a punctat Virgiliu Ivan.

Grecia a prevenit un dezastru național în 2024, de Paște
Cele mai recente date publice dis­po­nibile arată că România dispune de parcuri fotovoltaice comerciale mari cu putere instalată însumată de peste 2.300 MW, cărora li se adaugă sisteme de producție ale prosumatorilor de mai mult de 2.400 MW.
Anul trecut, de Paștele ortodox, Grecia a suspendat importurile de cu­rent electric, din cauza excesului de e­ner­gie solară şi a consumului mic. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura