Actualitate

Iar ne sperie specialiștii A debutat al doilea val endemic post-COVID. „Vârful ar putea atinge un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână”

Experții apreciază că România a intrat în al doilea val endemic de COVID-19 din 2023. Riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este să facem Long COVID sau să ni se agraveze Long COVID dacă avem deja, deoarece aceasta este o boală care ne îmbătrânește în medie cu 5 ani.

Sute de cazuri noi
Pandemia provocată de noul coro­na­virus a fost declarată încheiată, chiar dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să circule. Din 690 de milioane de oameni care au trecut prin infecția cu COVID-19, 250 de milioane au fost europeni. Auto­ritățile din România continuă să difuzeze săptămânal buletinul statistic al infec­țiilor cu COVID-19. Potrivit ultimului bu­le­tin din 1 august, s-au înregistrat în ulti­ma săptămână 600 de cazuri noi de in­fecție, cu 100 mai multe decât în săp­tă­mâna anterioară. În județ, la Spitalul Jude­țean de Urgență Deva este internat un singur bolnav cu Covid, iar la spitalul din municipiul Hunedoara, nici unul. La spitalul devean, de la începutul acestui an și până în prezent au fost aproape 300 de pacienți internați cu Covid.
Cercetătorul Octavian Jurma observă că suntem în a doua săptămână de creș­tere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19. „Avem astfel confir­ma­rea că a debutat și în România al doi­lea val endemic din acest an. Având în ve­dere că acest val debutează cu aproa­pe două luni mai târziu decât valul omo­log de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septem­brie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână”, estimează ex­pertul, potrivit celor de la Adevărul.ro.
Debutul acestui val, consideră Jurma, în­seamnă că riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20 la sută în fiecare săp­tămână, ajungând la maximum odată cu deschiderea școlilor: „În acest stadiu, pan­demia a ucis aproape toate persoa­nele cu risc mare de deces în caz de in­fecție, deci dacă ai supraviețuit infecției, riscul de moarte în caz de reinfecție este foarte scăzut, mai ales la vaccinați. Ris­cul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este însă să facem Long COVID sau să ni se agraveze Long COVID dacă avem deja. Long COVID este o boală extrem de neplăcută pentru că te îmbătrânește în medie cu 5 ani și în multe cazuri cel mai persistent simptom este o oboseală cronică debilitantă”, arată expertul.
Pandemia care s-a încheiat a tăiat din spe­ranța de viață la naștere în toate țările UE și nu numai. Datele Eurostat ara­tă că, în 2021, speranța de viață la naștere a scăzut la o medie de 80,1 ani, de la 80,4 ani, în 2020. Pe regiuni, la ni­velul anului 2021, cel mai mare nivel de speranță de viață la naștere au fost în Spania – 85,4 ani, la polul opus, situ­ân­du-se Bulgaria – 71,4 ani – și România – 72,8 ani.

Epidemie de singurătate
Un studiu britanic, bazat pe ches­tio­nare online, a arătat că, în timpul pan­demiei, majoritatea populației a avut o percepție distorsionată a timpului, ca urmare a izolării și a distanțării sociale impuse. Un sondaj difuzat pe 6 iunie 2023, în cadrul unei conferințe a Co­misiei Europene la nivel înalt care a mar­cat finalizarea unui proiect-pilot al Par­la­mentului European privind singurătatea, arată că legăturile sociale sunt funda­men­tale pentru bunăstarea individuală. Responsabilii europeni au atras atenția că singurătatea nu este doar o problemă individuală, ci și socială, iar sănătatea mintală trebuie pusă pe picior de ega­litate cu sănătatea fizică. Pentru creș­te­rea gradului de conștientizare și de com­batere a singurătății și izolării în ideea promovării unei bune sănătăți mintale, UE va investi în acest sens 1,25 de mi­li­arde de euro, au anunțat oficialii euro­peni. Cercetarea a evidențiat că singu­ră­tatea nu mai este o problemă doar a vârst­nicilor, ci are o incidență mare și în rândul tinerilor. Datele arată că per­soa­nele singure majoritatea timpului sunt mai susceptibile de a suferi de depresie, comparativ cu ceilalți. Diferența ar fi de circa 20 de puncte procentuale. Toto­dată, singurătatea deteriorează starea de sănătate și accentuează compor­ta­mentele nesănătoase. Cronologia nu este însă clară. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o zi ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

2 zile ago