Iar se opreşte transportul local în Deva!
Sorina Popa
O nouă criză a transportului local se întrevede în reşedinţa de judeţ. Mai precis, de astăzi, există pericolul ca transportatorul local să-şi ţină autobuzele şi microbuzele în parcare şi să nu mai presteze serviciul respectiv. Motivul? Operatorul local de transport înregistrează pierderi imense în fiecare lună.
Doar un sfert dintre pensionari folosesc biletele
„Din biletele subvenţionate de primărie, doar 25 la sută sunt folosite. Ca atare, firma noastră înregistrează pierderi imense, pentru că doar biletele colectate sunt decontate. Am făcut, în repetate rânduri, cereri către Primăria Deva, pentru a suplimenta fondurile, deoarece nu ne descurcăm, trebuie să venim cu bani de acasă pentru a susţine transportul local din Deva. Nu este normal. De ani de zile sunt probleme, am acţionat în judecată primăria, dar nu s-a rezolvat nimic. Am prezentat toate documentele necesare, este legal să crească subvenţia, nu cerem nimic ilegal. În ianuarie 2018, am înregistrat, de exemplu, pierderi de 99.000 de lei la transportul local din municipiul Deva”, a declarat Tiberiu Duma, administratorul firmei Tirius Trans.
Cerere către Curtea de Conturi
„Voi mai avea o discuţie cu operatorul de transport. Am discutat cu colegii din aparatul de specialitate, am făcut o solicitare către Curtea de Conturi şi sper să primim un răspuns pentru a vedea dacă putem accepta cererile transportatorului, dacă este legal. Le vom da biletele tuturor pensionarilor care beneficiază de gratuităţi, până luni, 16 aprilie 2018. În perioada următoare e clar că va creşte numărul celor care folosesc transportul în comun şi care beneficiază de gratuitate. Însă, până atunci, există pericolul ca operatorul să oprească transportul local. Şi atunci va fi o mare problemă, care se va sparge în capul meu. Vom vedea dacă vom putea suplimenta sumele pentru transportator”, a declarat Florin Oancea, edilul şef al municipiului Deva.
Si ce daca doar un sfert dintre pensionari folosesc biletele de transport gratuit ? Subventia depinde de numarul celor care circula sau de numarul celor care circula si nu depun biletele/tichetele gratuite ? Cine trebuie sa colecteze biletele gratuite ? Cred ca soferul e singurul care o poate face daca pensionarii-calatori nu folosesc/depun biletele pe care le-au primit, deoarece e singurul reprezentant (in microbuz) al firmei care este interesata de profit. Dar, normal, ar fi ca soferul sa gestioneze calatorii care urca in microbuz (in sensul ca ori platesc cu numerar ori cu bilete gratuite ! ). Daca circula prea putini pensionari atunci apar 2 probleme : 1)- este o problema de oportunitate a functionarii transportului pe anumite trasee, sau 2)- verificarea pensionarilor care NU folosesc biletele gratuite (in acest sens se impune numerotarea carnetelor cu bilete gratuite si identificarea persoanelor care nu le folosesc, urmata de „taierea” de la urmatoarele carnete cu bilete gratuite). Se impune ca Primaria sa numeroteze carnetele cu bilete (mai concret, biletele dintr-un carnet cu acelasi numar, toate). Daca se vrea se poate. Concomitent, s-ar cuveni si o verificare „la sange” a costurilor reale ale transportului public si sa nu ramanem doar la afirmatiile firmei de transport, nemultumita de nivelul profitului. OBS. Sau inca o varianta mai simpla : In loc de carnet cu bilete gratuite, sa se elibereze un Tichet (bucata de hartie) numerotat si nominalizat, impartit pe verso in 30-31 portiuni (corespunzatoare nr. de zile din luna) pe care pensionarul sa-l predea in momentul solicitarii unui nou carnet. Acest Tichet ar urma sa fie „vizat” (prin bifare cu pixul sau prin poansonare pentru ziua respectiva) la urcarea in microbuz.