Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este celebrată anual pe data de 3 decembrie.Fiind o zi de conștientizare și un bun prilej pentru a aduce în atenția pu­blicului conceptul de egalitate de șanse, toleranță și acceptare, Consiliul de Moni­to­rizare a Implementării Convenției Privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din România și Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României au or­ganizat în foaierul sălii de plen a Senatului, vernisajul expoziției de artă plastică inti­tu­lat sugestiv „Ieșirea din labirint”.

Lupta cu vicisitudinile
Această manifestare artitisică este de­di­cată identificării, susținerii și promovării crea­tivității persoanelor cu dizabilități din cen­trele rezidențiale din România. Din cauza pandemiei Covid-19, izolarea, deconectarea, întreruperea rutinelor și a serviciilor medi­cale, educative și sociale au afectat foarte mult viața și bunăstarea mentală a persoa­ne­lor cu dizabilități.„Ieșirea din labirint” este o expresie a luptei acestor persoane cu vici­situdinile create de pandemie, dar și cu ati­tudinea de discriminare și marginalizare a so­cietății în care trăiesc.
Participând la acest eveniment, m-am gândit că, deschizându-ne larg mintea și in­ima, putem găsi soluții pentru a dărâma ba­rie­rele ridicate de societate în fața persoa­ne­lor cu anumite deficiențe. A nu-i mai privi pe acești semeni ai noștri doar ca pe niște be­ne­ficiari ai prestațiilor sociale sau a ajutoarelor uma­nitare, ci ca pe membri activi ai socie­tății, cu drepturi și opotunități egale cu ale ce­lolalți, este un prim pas pe care îl putem face în acest sens.
Personal, ca autor de literatură pentru copii, m-am gândit mereu cum ar trebui să-i educăm pe copiii noștri pentu a-i putea de­termina să înțeleagă că lumea în care trăim cuprinde oameni ca noi, dar și oameni diferiți de noi, cu care putem interacționa firesc, jucându-ne împreună, lucrând și bucurându-ne împreună.
Poveștile pentru cei mici scrise în acest scop sunt o pledoarie pentru sentimentul fra­tern care ne unește și care ne ajută să ieșim din labirintul căutării de sine și de alții, pentru a crea întregul lumii din care facem parte.
Eu, la asta pricepându-mă, am ales această cale!
Iar dacă fiecare dintre noi găsește o po­sibilitate de susținere a acestor persoane, suntem pe drumul cel bun!
Așadar, felicitări celor care au contribuit la această expoziție de artă plastică fie prin lu­crările lor, fie prin organizarea acestui eve­niment și nu în ultimul rând, un călduros „La mulți ani, cu sănătate!” tuturor persoanelor sărbătorite cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Întâlnirea a demonstrat o dată în plus, că îm­preună putem deveni mai buni, mai pu­ter­nici și mai determinați să ne sprijinim unii pe alții atunci când frumosul exprimat prin cu­loare ne călăuzește pașii spre „Ieșirea din labirint”.

Lucica Dina Muntean
senator

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago