Pneumoniile reprezintă un grup de afecțiuni de natură infecțioasă a țesutului pulmonar cu un impact semnificativ asupra populației. Anual sunt depistate aproximativ 450 de milioane de cazuri de pneumonie la nivel mondial (aproximativ 7% din populație), fiind inregistrate aproximativ 4 milioane de decese.
Cele mai frecvente cauze de apariție sunt infecțiile cu bacterii sau virusuri , dar pot fi determinate și de ciuperci sau paraziți. Cei mai importanti factori care favorizează apariția acestor afecțiuni sunt reprezentati de:
– vârstele extreme (sub 2 ani sau peste 65 de ani);
– consumul de alcool și tutun;
– imunitate scăzută determinată de apariția unor afecțiuni sau tratamente;
– persoanele imobilizate la pat (din cauza aspirației de agenți infecțioși).
Simptomele care apar în cazul pneumoniilor sunt reparezentate de tuse, lipsa de aer, febră însoțită de frison, durere toracică, frecvență respiratorie crescută și, uneori, confuzie (în cazurile severe). Diagnosticul de pneumonie este stabilit în primul rând clinic (simptome și consult medical), imagistic (radigrafie sau CT de torace) și biologic (analize de sânge sau spută).
Tratamentul trebuie abordat pe mai multe planuri. Măsurile generale se referă la abordarea unui stil de viață sănătos. Acesta presupune o alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare (minim 2 de lichide/zi în cazul adulților), evitarea consumului de toxice (alcool, fumat, etc). Un alt aspect care trebuie luat in calcul este tratamentul simptomatic. Acesta presupune administrarea de medicamente pentru scăderea febrei, oprirea tusei, ameliorarea durerii toracice. În cazurile severe de pneumonie poate fi necesară administrarea de oxigen. Tratamentul antibiotic este rezervat doar în cazul infecției bacteriene și se administrează doar în urma prescripției medicale. Administrarea antibioticelor în alte infecții decât cele bacteriene nu doar că nu este eficientă, ci crește riscul de apariție a reacțiilor adverse și a rezistenței la tratamentul antibiotic.
Majoritatea pneumoniilor sunt diagnosticate și tratate ambulatoriu și/sau spitalizare de zi, internarea fiind indicată în cazul formelor grave și a populației la risc.
Preventia pneumoniei joacă un rol important în abordarea acestei patologii. Aceasta presupune, pe lângă măsurile generale enunțate mai sus, și unele măsuri specifice. Acestea se referă la vaccinarea antigripală și antipneumococică.
SANATORIUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE GEOAGIU pune la dispoziție metode moderne de diagnostic și tratament al pneumoniei atât prin AMBULATORIUL DE SPECIALITATE cât și prin internare de zi sau continuă (acolo unde situația o impune). Nu în ultimul rând, în cadrul instituției există un COMPARTIMENT DE RECUPERARE care are un rol extrem de important în diminuarea complicațiilor apărute în urma infecției.
În concluzie, Pneumonia reprezintă o problemă de sănătate publică importanță, prevenția, diagnosticul și tratamentul precoce al acesteia având un rol esențial în prognosticul bolii. Totodată, tratamentul trebuie stabilit de către medic în urma unui consult și a investigațiilor, un tratament incorect (antibiotic nejustificat) nu doar că nu este eficient, ci are și efecte negative asupra pacientului.
Medic primar
Dr. Julean Radu
SANATORIUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE GEOAGIU
Afaceri profitabile cu iz de ilegal în regiunea sudică a județului nostru! Cârcotașii din vestul…
Casa părintească a lui Arsenie Boca, o figură centrală a spiritualității ortodoxe românești, a fost…
Mariana Anghel, reputat rapsod al cântecului popular românesc Pentru că artista a fost recompensată cu…
Adelina C., din Vulcan Pentru că riscă să ajungă în pușcărie după ce a fost…
Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra apariției unei noi dezinformări în mediul online. Aceasta se…
Unul dintre autoturismele pe care recidivistul a pus ochii aparține Grupului Școlar de Telecomunicații și…