Categories: Actualitate

Implementare instalaţie desulfurare şi şlam dens la Sucursala Electrocentrale Paroşeni

Instalaţiile mari de ardere din România trebuie să se alinieze cerinţelor directivelor europene de mediu 2001/80/CE privind limitarea emisiilor în aer a anumitor poluanţi şi 1999/31/CE privind evacuarea şi depozitarea deşeurilor, obligaţie asumată de Guvernul României prin documentele de aderare la Uniunea Europeană.
Sucursala Electrocentrale Paroşeni deţine o instalaţie mare de ardere, compusă dintr-un grup energetic de 150 MW şi un CAF de 103,2 Gcal/h, asigurând producerea de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Naţional şi energie termică utilizată pentru încălzire şi preparare apă caldă menajeră în oraşele Văii Jiului. Grupul energetic de la Paroşeni, retehnologizat şi pus în funcţie în anul 2007, respectă cerinţele Directivei 2001/80/CE privind emisiile de oxizi de azot şi pulberi, fiind necesară implementarea unei instalaţii pentru reducerea emisiei de dioxid de sulf din gazele de ardere evacuate în atmosferă.
În vederea respectării Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor, este necesară schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii rezultate din procesul de ardere din cazan, cu o tehnologie de colectare, transport şi depozitare în şlam dens, care să permită reducerea oricărui exces de apă şi să prevină spulberarea de către vânt a materialului depus în depozit.
În vederea conformării la prevederile celor două Directive Europene de mediu, Sucursala Electrocentrale Paroşeni a promovat investiţiile:
– Instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul nr. 4 de 150 MW şi CAF de 103 Gcal/h;
Înlocuirea actualei tehnologii de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii;
Instalaţia de desulfurare va utiliza o tehnologie bazată pe calcar umed şi va asigura o rată de desulfurare de minimum 94 la sută şi o emisie de SO2 în gazele de ardere evacuate în atmosferă sub 400 mg/Nm3.
Instalaţia de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii va înlocui sistemul actual de evacuare cu apă în exces (raport 10-15 părţi apă la o parte solid) cu un sistem în şlam dens (raport până la două părţi solid la o parte apă) cu autoîntărire.
Finanţarea celor două investiţii este asigurată din surse atrase, respectiv printr-un credit acordat României de Banca Europeană de Investiţii, care acoperă 50 la sută din costul proiectului, diferenţa fiind acoperită din alte două credite obţinute prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice în temeiul Legii 121/2012, acordate în decembrie 2013 şi iunie 2014.
Contractul pentru realizarea celor două investiţii, în valoare de 65.300.000 euro, încheiat în luna noiembrie 2010 cu societatea franceză Constructions Industrielles de la Mediterranee, a intrat în efectivitate în luna decembrie 2012, când a fost posibilă efectuarea primei trageri din creditul acordat de Banca Europeană de Investiţii şi s-a efectuat plata avansului de 10 la sută din preţul contractului.
Stadiul actual de implementare al instalaţiei de desulfurare este în proporţie de 68 la sută, fiind realizate următoarele:
– livrare echipamente din străinătate, în valoare de 18.993.171,15 euro (echipamentele aferente instalaţiei de absorbţie a SO2 din gazele de ardere şi echipamentele aferente instalaţiei de tratare a calcarului);
– livrare furnitură din ţară, în valoare de 7.916.443 euro (structuri metalice diverse);
– servicii de instalare în şantier, în valoare de 6.462.275,13 euro (confecţia şi montarea absorberului, a coşului de fum şi a sistemului de preluare a gazelor de ardere de la instalaţia existentă, montare structuri metalice clădire mori, clădire descărcare calcar, clădire pompe recirculare, clădire suflante aer oxidare, confecţia şi montarea silozului de calcar, a rezervoarelor de şlam de calcar, a rezervorului de apă de proces şi a rezervoarelor de depozitare de urgenţă şlam de gips, montarea echipamentelor pentru transportul şi măcinarea calcarului şi prepararea şlamului de calcar, realizare clădire electrică).
Lucrările de montaj urmează a fi finalizate în trimestrul I 2015, iar în luna iulie 2015, urmează a se realiza recepţia la punerea în funcţiune a instalaţiei de desulfurare a gazelor de ardere.
Începând cu anul 2014, după asigurarea celei de-a doua tranşe a împrumutului de către Ministerul Finanţelor Publice, a început să curgă graficul de execuţie şi pentru investiţia de şlam dens.
Stadiul actual de implementare al instalaţiei de şlam dens este în proporţie de 8,94 la sută, fiind realizate următoarele:
– lucrări de construcţii, în valoare de 1.421.536 euro;
– livrare echipamente din străinătate, în valoare de 9.500 euro.
Termenul de finalizare a lucrărilor de montaj la instalaţia de şlam dens este luna iunie 2015, urmând ca în luna septembrie 2015 să aibă loc recepţia la punerea în funcţiune a acestei instalaţii.
Realizarea celor două investiţii de mediu la Sucursala Electrocentrale Paroşeni va permite termocentralei încadrarea în totalitate în normele de mediu ale Uniunii Europene, asigurându-se astfel condiţii de funcţionare pentru următorii 20 de ani.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago