Magdalena Șerban
Facturile la utilități vor crea fiori reci în rândul multor persoane, însă cea mai expusă pătură socială e cea cu venituri reduse. Așa că, măsurile de protecție au fost stipulate printr-un cadru legislativ. De asemenea, tot în baza unor prevederi, cei care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni beneficiază de o reducere cu 50 la sută a prețului final al energiei electrice și gazelor naturale aferent contractului de furnizare. Prin urmare, primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, vine cu o serie de lămuriri legate de comunitatea de aici.
Consumatorii vulnerabili, invitați să depună cererile
„Readuc la cunoștința cetățenilor desemnați a fi consumatori vulnerabili și care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri că beneficiază în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023 de ajutor pentru încălzirea locuinței, conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Venitul mediu net lunar până la care se acordă este de 1.386 lei/persoană în cazul familiei și 2.053 lei în cazul persoanei singure. Formularele pot fi ridicate de la sediul Direcției de Asistență Socială din Geoagiu, adică de pe strada Calea Romanilor, nr. 141 și strada Feredeului, nr. 1. Cererile și declarațiile pe propria raspundere se depun până la data de 20.11.2022 pentru a beneficia de tot sezonul rece noiembrie 2022 – martie 2023 sau după data de 20 ale lunii, acordarea dreptului realizandu-se începând cu luna următoare. Acest lucru se poate face sub două forme, mai exact fie personal la sediul DAS Geoagiu ( luni – vineri între orele 08:30-13:00), fie electronic, la e-mail-ul asistentasociala@geoagiu.ro sau primaria@geoagiu.ro”, a transmis primarul din Geoagiu, Vasile Cărăguț (foto).
Există condiții de întrunit
Ceea ce este esențial de știut e că în cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, sprijinul nu mai poate fi primit. Aici intră clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti; terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală (fac excepţie terenurile din zonele colinare sau de munte care nu au potenţial de valorificare prin vânzare/construcţie/ producţie agricolă); precum și bunuri ca autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, dar şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile; mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani; autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze; șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi; utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric aflate în stare de funcționare și în egală măsură depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei, cu excepţia dobânziii; suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.
Facilități pentru cei din Munţii Apuseni
Pe de altă parte, edilul mai vrea să menționeze că Ocolul Silvic Geoagiu va asigura necesarul de lemn de foc pentru persoanele din orașul Geoagiu și localitățile invecinate, prin punctul de livrare al depozitului local Folorât, pe toata perioada sezonului rece. „Ce mai doresc să punctez e că pentru toți cetățenii care au solicitat beneficiile ce li se cuvin în baza O.G. nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, s-au întocmit liste distincte, pe tipuri de energie utilizată. Prin hotărârile Consiliului Local al Orașului Geoagiu (nr. 100 și 101 din 11.08.2022) s-au aprobat listele cuprinzând persoanele vizate și care au depus cerere și îndeplinesc condițiile de acordare a reducerii cu 50 la sută a prețului final al energiei electrice și gazelor naturale aferent contractului de furnizare. Listele au fost comunicate furnizorilor și vor fi onorate. Și în acest caz, există prevederi care stipulează că nu beneficiază de reducere consumatorii casnici care nu au achitată valoarea facturile în intervalul de timp stabilit de furnizor; persoanele fizice vinovate de încălcarea prevederilor legale referitoare la: pescuitul, vânatul și exploatarea fondului forestier, a vegetației forestiere din afara acesteia și cele care desfășoară activități economice. Listele se actualizează trimestrial, luându-se în considerare schimbările survenite în evidenţa populaţiei, angajările noi, desfacerile de contracte individuale de muncă, precum şi sancţiunile pentru încălcarea prevederilor legale enumerate anterior”, a încheiat primarul.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…