Categories: Actualitate

În judeţ, s-a încheiat inventarierea terenurilor conform Legii retrocedărilor

Oana Mihnea

La începutul lunii aprilie a.c., procesul de inventariere a terenurilor s-a finalizat, judeţul nostru fiind între primele 13 din ţară unde s-a încheiat aplicarea legii 165/2013.

Prin această lege s-a dorit o evaluare a suprafeţelor de teren retrocedate în conformitate cu legile proprietăţii, dar şi a rezervei disponibile la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), în vederea finalizării restituirii în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România. Iniţiatorul legii a fost Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Termen prelungit
Prin urmare, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale au fost întocmite comisii, din care au făcut parte reprezentanţi ai instituţiei prefectului, specialişti în măsurători topografice, reprezentanţi ai Oficiului de Cadastru, Agenţiei Domeniile Statului, Regiei Naţionale a Pădurilor, Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, primarul şi secretarul UAT-ului. Primul termen de finalizare a inventarierii a fost decembrie 2013, însă Guvernul a decis prelungirea acestuia în repetate rânduri. În judeţul Hunedoara, la fel ca şi în celelalte, coordonarea din punct de vedere tehnic a comisiei a revenit Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). Recepţia lucrării a constat în avizarea de către OCPI a anexei grafice, adică a planului cu întregul UAT, pe care sunt reprezentate suprafeţele rezervă. UAT-urile au încheiat contracte cu persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru. Finanţarea acestora s-a realizat din bugetul UAT-urilor şi din cel al ANCPI.

Peste 400.000 hectare inventariate
”La nivelul judeţului Hunedoara, ANCPI a cofinanţat lucrările doar pentru UAT-urile din mediul rural, la o valoare de şase lei pe hectar. Astfel, în mediul rural au fost inventariate aproximativ 460.000 ha, ANCPI asigurând suma de 2.300.000 lei, banii care au ajuns deja în conturile primăriilor. Procedura s-a încheiat în 10 aprilie a.c. şi suntem în primele 13 judeţe din ţară unde s-a finalizat inventarierea. În perioada aplicării legii, au fost suspendate procedurile de restituire a proprietăţii, eliberarea de titluri de proprietate sau puneri în posesie. Din acest moment, activitatea OCPI a fost reluată”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Petru Lobonţ (foto), directorul OCPI Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

7 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

7 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

7 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

7 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

7 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

7 ore ago