Categories: ComunitateFlash

În luna decembrie, copiii vor fi vaccinaţi împotriva bolilor transmisibile

Oana Mihnea

În această lună, medicii hunedoreni vor putea să vaccineze copiii pentru prevenirea anumitor boli. Cei mici, până la opt ani, vor putea fi vaccinaţi împotriva hepatitei B, poliomielitei, afecţiunilor pulmonare, dar şi a bolilor copilăriei precum rujeola, rubeola şi oreionul.

Vor fi livrate pe rând
La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a comunicat Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara că vor fi livrate în perioada următoare vaccinurile din cadrul Calendarului Naţional de Imunizare. Astfel, vaccinul hepatitic B pediatric va fi livrat de către furnizor în a doua jumătate a lunii decembrie a.c., vaccinul pentavalent în prima săptămână a lunii, vaccinul hexavalent după data de 15 decembrie şi vaccinul dT pentru campania şcolară va fi livrat după data de 8 a aceleiaşi luni. Vaccinul hexavalent cuprinde şase boli (difteria, tusea convulsivă, tetanus, poliomelita, hepatita B şi pneumonia, cel pentavalent este fără hepatitic B, iar dT cuprinde difteria, tetanusul şi tusea convulsivă.

Vaccinaţi în maternităţi, în şcoli şi de medicii de familie
Bebeluşii până la şapte zile vor fi vaccinaţi în maternităţi, cei între două luni şi şase ani de către medicii de familie, iar elevii de clasa I în cadrul campaniei şcolare. Imediat după naştere, nou-născuţii vor fi vaccinaţi împotriva hepatitei B, urmând ca la două luni să li se administreze vaccinul împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei de tip B şi pneumoniei. La patru şi la şase luni se vor repeta aceste vaccinuri iar la 12 luni de la naştere, copiii pot fi imunizaţi şi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. De asemenea, la patru, şase şi opt ani se reiau aceste vaccinuri împotriva poliomielitei, tusei convulsive şi a difteriei, dar şi pentru prevenirea bolilor copilăriei.

Poliomielita poate avea urmări grave
„Este foarte important ca părinţii să accepte vaccinarea copiilor lor, de câte ori este nevoie, pentru a evita îmbolnăvirea. Mai mult decât atât, este indicat să aibă toate dozele de vaccin făcute la timp. Poliomielita este o boală virală, care afectează în special sistemul nervos periferic şi poate duce şi la paralizie. Aceasta se poate localiza la nivelul membrelor inferioare sau a nervilor intercostali. Este o boală gravă, se vindecă, dar rămân sechele. Multe dintre aceste boli nu se mai observă în Europa şi implicit pe teritoriul României (difteria, tetanus, tusea convulsivă sau „măgărească“) de aceea populaţia, în lipsa bolii, nu mai este interesată de prevenire prin vaccin. Singura boală eradicată pe întreg globul este variola“, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago