În fiecare sfârşit de iarnă, dascălul Dionisie Urs (1925 – 2003) din Lăpugiu de Sus, unul dintre cei mai importanţi îndrumători ai activităţii artistice din judeţul Hunedoara, îşi aniversa ziua de naştere, iar în acest an ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. Cu toate că regretatul învăţător nu se mai află printre noi, au rămas vii, în amintirea celor care l-au cunoscut şi apreciat, rezultatele muncii sale.
În perioada 1952 -1985, Dionisie Urs a fost învăţător la şcoala din satul Lăpugiu de Sus, fiind şi director al şcolii generale de opt ani între 1960 – 1971, instituţie de învăţământ care-i poartă numele din 2010. În paralel cu activitatea didactică din 1954, Dionisie Urs s-a ocupat şi de activitatea artistică a ansamblului de amatori din Lăpugiu de Sus. Din relatările colegului său, învăţătorul Ştefan Galiceanu, în perioada în care regretatul dascăl s-a îngrijit de viaţa artistică din comunitate, au fost înregistrate succese remarcabile. „În 1954 se înfiinţează prima formaţie de dansuri, compusă din 12 perechi de tineri căsătoriţi, care a participat la finala pe ţară a ansamblurilor de amatori, obţinând premiul II. În anul 1956 s-a pus în scenă nunta tradiţională din Lăpugiu de Sus, laureată cu menţiune tot în finala pe ţară. În 1966, în cadrul aceleiaşi formaţii se câştigă „Dialogul la distanţă dintre Hunedoara şi Cluj”, cu punctaj maxim la proba de folclor autentic”, spune învăţătorul Ştefan Galiceanu. Ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivel naţional, formaţia artistică din Lăpugiu de Sus a fost promovată şi în cadrul evenimentelor culturale din străinătate. „În 1965, o delegaţie din Franţa a realizat un film documentar cu nunta tradiţională şi alte obiceiuri hunedorene. Patru ani mai târziu, în cadrul ansamblului folcloric al judeţului Hunedoara, formaţia din Lăpugiu de Sus a participat cu obiceiurile nunţii tradiţionale la Festivalul Internaţional de Folclor de la Zagreb”, a adăugat Ştefan Galiceanu.
Însă, lucrul cel mai important este că activitatea artistică din Lăpugiu de Sus, iniţiată de învăţătorul Dionisie Urs, continuă şi în zilele noastre. În ultimii ani, formaţiile de dansuri şi dubaşi au fost prezente la numeroase spectacole folclorice desfăşurate în judeţ, în ţară, dar şi în străinătate, ducând mai departe frumuseţea obiceiurilor tradiţionale a satelor hunedorene.
(în fotografie, Dionisie Urs, în stânga, împreună cu îndrăgitul artist devean Liviu Oros, la Festivalul Internaţional de Folclor de la Zagreb)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…