Comunitate

IN MEMORIAM. Prof. Emil Mihai Mărgineanu (1946-2005)

De necrezut, s-au scurs, atât de re­pede, două decenii de la trecerea în veșnicie, de la „plecarea pe un drumuț mare/ce-napoi cărare n-are”, a pro­feso­rului și dirijorului Emil Mihai Mărgineanu.
Născut în Orăștie la 2 noiembrie 1946 și plecat la Domnul în 27 ianuarie 2005 în orașul Brad, Emil Mihai Mărgineanu, a fost și rămâne un cunoscut slujitor al muzicii corale din Țara Moților.
A urmat clasele primare și gimnaziale la școlile orașului natal, secția germană, precum și la Liceul „Aurel Vlaicu” din aceeași urbe. Recunoscut ca elev talen­tat a fost îndrumat de părinții și de das­călii săi a bate la porțile Conservatorului „Gavriil Musicescu” din Iași, ceea ce a și făcut.
După absolvire (1970) a ocupat ca­tedra de profesor de muzica la Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” din Brad, pe care n-a părăsit-o până la ple­carea sa din această lume (2005).
Mai vechi amintiri care l-au legat de colectivul cadrelor didactice și a elevilor Liceului „Aurel Vlaicu” l-au determinat să accepte propunerea ca din anul 1989 să predea muzica apropiindu-i astfel pe liceeni de binefacerile celei mai frumoase dintre arte.
Soții Doruța și Emil Mărgineanu au susținut „efectiv” și „afectiv” apariția volumului „Cântece de pe spada Iancului” a scriitorului bănățean Nicolae Danciu Petniceanu.
Din primul an de învățământ a instruit și dirijat corul școlii. În același timp a fost preocupat de educația artistică a elevilor săi angajându-i în învățarea viorii și a pianului, pe grupe de vârstă, organizând recitaluri și concerte.
Profesorul Mărgineanu n-a lăsat să-i scape nici unul din concursurile și festi­valurile de muzică corală locale, ju­dețene și naționale de la care s-a întors de cele mai multe ori cu locul I.
Cu Corul Gimnaziului „Voci de pri­măvară”, a participat de câteva ori la Festivalul Corurilor de Copii și Tineret „Timotei Popovici” de la Marga (jud. Caraș-Severin), unde ne-am și cunoscut.
În cadrul obligațiilor extradidactice – de catedră – Prof. Mărgineanu a temeluit Corala „Cantinela” și Corul Întreprinderii miniere Barza – Brad încă din 1970.
Brădenii participau cu destulă plăcere la concertele acestor coruri ocazionate de marile sărbători naționale, iar în ultima vreme a zilelor cu semnificații religioase în calendarul Bisericii Orto­doxe Române. Între acestea concertele prepascale și cele de colinde.
În cadrul revistei vorbite „Agora” de la Casa de Cultură din Brad unde nu de puține ori a prezentat studii și comu­nicări din domeniul său de activitate.
Fiind preocupat de cercetarea pedagogică muzicală și-a susținut exa­menul de Gradul I în învățământ la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj (1987), cu lucrarea „Formarea vocilor de copii, tineri și adulți pentru cântarea corală”.
Încheiem articolul nostru cu câteva amintiri a Prof. Mihaela Lăchescu de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad despre maestrul Emil Mihai Mărgi­neanu, care: „…era unul dintre acei minunați profesori care punea un strop din strălucirea sufletului său în tot ce făcea. Îmi amintesc cu deosebită plăcere de orele de muzică, ore în care povestea vieții marilor compozitori se împletea cu armonia sunetelor. Ecourile unei viori vor însoți mereu amintirile noas­tre legate de cele mai frumoase ore din anii de școală.”
Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. Univ. Dr. Dumitru JOMPAN
Marga – Caraș-Severin

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

7 minute ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

9 minute ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

9 minute ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

9 minute ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

13 minute ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

13 minute ago