Magdalena Șerban
Seceta pe care o acuză din ce în ce mai multe zone din județ, iar pe alocuri și lipsa rețelei de alimentare cu apă în regim centralizat reprezintă două mari probleme pe care unii edili le vor rezolvate cât mai curând posibil. La Luncoiu de Jos, povestea e veche, încercări au fost multe, dar se pare că a venit vremea norocului.
Au pornit singuri la drum
„E o cruce pe care o purtăm de ani buni. Schimbările care s-au produs la nivel de pânză freatică, dar și cele meteorologice, au adus mai mult rău decât puteam anticipa acum un deceniu, de exemplu. Sunt perioade de secetă când oamenii nu au apă nici de băut, dar să o mai dea la animale sau, alt lux, să-și ude grădinile, florile, etc. Fântâna noastră de aici, din zona primăriei, e la mare căutare mai cu seamă vara, când căldurile ard tot ce prind. Unii au mașini și își pot transporta singuri bidoanele cu apă, dar ce ne facem cu cei care nu dețin autoturism ori sunt bătrâni și fără puteri. De asta ajutăm cum se poate, în sensul că le ducem apă la gospodării, cu cisterna de la primărie. Împărțim câțiva metri cubi la fiecare și măcar are omul pe ce să pună mâna, nu să stea până plouă. I-o fi milă bunului Dumnezeu, dar mai trebuie să facem și noi câte ceva, nu să ne bazăm pe ploaie. Master planul dezvoltat de Apa Prod pe fonduri europene încă nu
s-a realizat în ce ne privește, așa că am decis să încercăm și pe cont propriu, nu doar în regim județean, accesând fondurile puse la dispoziție de axa guvernamentală Anghel Saligny. Proiectul de introducere a rețelei de apă însumează 13 milioane de lei, iar un altul, accesat prin aceeași pârghie de finanțare și reprezentând rețeaua de canalizare a fost estimat la 36 de milioane de lei. Mai avem unul pentru modernizare de drumuri prin asfaltare. Deși totul e important, fiecare având rol distinct, totuși, dacă am fi puși în situația de a alege, este clar că cel pentru apă este absolut vital”, a afirmat Călin Dud (foto), primarul din Luncoiu de Jos. Alesul a mai precizat că de când a preluat frâiele conducerii locale s-a confruntat cu problema aceasta. Din rândul localităților aparţinătoare comunei Luncoiu de Jos, în urma evaluării pe Master Plan, doar Podele nu a fost considerată eligibilă din cauza costurilor, însă prin Anghel Saligny, edilul a ținut neapărat să fie introdus și acest sat, deoarece dorește să le ofere cetățenilor posibilități, oportunități, drepturi și utilități egale. Reamintim că prin Programul ”Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz. Este un demers multianual, finanțat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și are ca obiectiv general creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, îmbunătățirea atât a condițiilor de viață, cât și a standardelor de muncă pentru toți locuitorii României.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…