Comunitate

În Simeria va fi construită o creșă

Adriana Năstase

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat recent că 142 de creşe noi au primit aprobare, iar în total există fi­nan­ţare pentru construcţia a 280 de creşe moderne, men­ţionând că sunt alocate fonduri de 230 de milioane de euro pentru acestea.

Mari, medii și mici
„Un număr de 142 de creşe noi au primit aprobare, pentru 52 de oraşe şi 90 de co­mune, iar cu cele 138 care au primit apro­bare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creşelor noi aprobate pentru finanţare de către Minis­terul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunţat minis­trul Cseke Attila,în cadrul unei con­fe­rinţe de presă. Astfel, ministrul Dezvoltării a aprobat finanţarea necesară pentru opt creşe mari, 20 creşe medii şi 62 creşe mici în mediul rural, şi pentru şase creşe mari, 13 creşe medii şi 33 creşe mici în oraşe. În cele 280 de creşe aprobate până acum se cre­ează locuri pentru 15.520 de copii; în prezent, în creşele de stat existente au loc 22.296 copii.

Peste 17 milioane de lei
„Ministerul Dezvoltării a anunțat oficial apro­barea finanțării lucrărilor de construc­ție a creșei în orașul Simeria, semn că ne-am făcut bine treaba.
Din cele 52 creșe finanțate pentru diverse orașe, două sunt din județul Hunedoara: a noastră și a orașului Geoagiu. Creșa noastră va îngriji anual 70 copii. Și va fi construită în imediata apropiere a Parcului Dendrologic Simeria. În pe­rioada ime­diat ur­mă­toa­re vom preda terenul pentru construcția cre­șei în suprafață de 4.000 mp. Se vor crea noi locuri de muncă atât pen­tru lucrările de construcție, dar și pentru per­sonalul puericultor, adminis­trativ, bu­cătari, cadre medicale.
Cheltuielile cu personalul vor fi suportate de la bugetul de stat și/sau fonduri euro­pene. Valoarea proiectului se ridică la peste 17 milioane lei (3.434.343 de euro). Clădirile cre­șei vor fi eficiente energetic și cu con­su­muri de energie reduse. Vor avea camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală funcţională, cabinet medical, spaţii adminis­tra­tive. Spaţiile de joacă în aer liber vor fi ge­ne­roase, de cel puţin 10 metri pă­traţi pentru fie­care copil, aşa cum pre­vede cadrul nor­mativ în vigoare. Acoperişul va putea fi folosit şi pentru a fi amenajate spaţii verzi, terase în­verzite, locuri de joacă sigure. Tot pe acoperiş se vor monta pa­nouri fotovoltaice pentru a asigura energie verde pentru funcţionare.
Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi teh­nologii şi încălzirea, respectiv răcirea clădirii, se va face prin pompe de căldură.Le mulț­u­mesc colegilor mei din Primărie care au fost alături de mine și care au înțeles că putem moderniza orașul Simeria prin atragerea a cât mai multor fonduri extrabugetare”, a de­clarat Iulius Bedea (medalion), primarul ora­șului Simeria.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura