Circa 500 de hectare de pădure din administrarea Ocolului Silvic Pui sunt în procedura finală de includere în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine (CNPVC). Această suprafaţă forestieră se adaugă altor peste 600 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine de la noi din judeţ incluse deja în acest catalog.
„În data de 15 februarie avem întâlnire la Garda Forestieră Hunedoara, unde avem în discuţie nişte suprafeţe, aproximativ 500 de hectare de pe raza Ocolului Silvic Pui, care prin implicarea şi cu ajutorul pădurarilor din Pui, le vom introduce în rândul pădurilor virgine”, a declarat Radu Melu, coordonatorul echipei de păduri de la World Wilde Foundation (WWF) România.
Conform datelor din Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, cele 600 de hectare de păduri din această categorie de la noi din judeţ, incluse deja în catalog, se află în perimetrul ocoalelor silvice Valea Orăştiei (Asociaţia Composesorală Câmpu lui Neag), Geoagiu, Grădişte şi Retezat.
Întocmirea unei baze de date cu suprafeţele de pădure virgină şi cvasivirgină de la noi din ţară a fost o iniţiativă a WWF România. În toamna lui 2012, acest lucru a fost stipulat în lege, după patru ani fiind dat un Ordin de ministru în care s-au definit criteriile de inlcudere a suprafeţelor forestiere în catalog. Deocamdată, nu există date clare cu privire la suprafaţa totală a pădurilor virgine şi cvasivirgine de la noi din ţară, însă, se ştie sigur că aceste suprafeţe scad de la un an la altul.
„Nu am finalizat procesul de analiză a tuturor suprafeţelor de pădure din România. În momentul de faţă, nici nu cred că există o altă entitate decât statul român care să poată să facă o analiză totală a tuturor pădurilor, ca să ştim exact ce suprafaţă reprezintă cele virgine şi cvasivirgine. Au fost nişte simulări mai demult, care dădeau circa 200 – 230 de mii de hectare, între timp cifra a scăzut foarte mult. În momentul de faţă vehiculăm undeva la 90 – 100 de mii de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine la nivel naţional. Dar, este o cifră absolut arbitrară, pentru că în momentul de faţă nu avem o situaţie clară asupra existenţei acestor păduri sau nu. Pădurile din România ocupă o suprafaţă de aproximativ 6.400.000 de hectare. Şi noi estimăm undeva la 100.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine – o cifră optimistă din punctul meu de vedere”, a explicat Radu Melu. Acesta a mai spus că analiza celor de la WWF în identificarea pădurilor care vor fi incluse în CNPVC se bazează pe un studiu al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, întocmit la începutul anilor 2000, prin care au fost identificate circa 230 – 240 de hectare.
Pădurile virgine şi cvasivirgine au un statut aparte şi se bucură de protecţie maximă. În sensul în care, în perimetrul lor, este interzisă orice tip de intervenţie umană. Iată cum definesc cei de la WWF acest tip de păduri: Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieşte în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenţia omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrâneţe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generaţiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânţa abia încolţită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunităţi: copii, părinţi şi bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieţi armonioase şi sănătoase.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Bai Stoica, in sfarsit la tine la Pui macar pdurile sa mai fie asa