Încă o sportivă de la haltere depistată pozitiv
Sportiva Maria Luana Grigoriu (foto), componentă a lotului naţional de haltere, a fost depistată pozitiv la metaboliţi de stanozolol (steroid), este ştirea care aduce din nou în prim plan halterele româneşti, după ce în ultima perioadă mai mulţi halterofili români au fost suspendaţi din competiţii din cauza faptului că au fost găsiţi dopaţi.
Pentru Maria Luana Grigoriu este cel de-al doilea rezultat pozitiv, după ce rezultatul testului B a fost comunicat în data de 5 iunie de către Laboratorul de Control Doping Bucureşti, în urma unei testări efectuate la 15 ianuarie, în afara concursului, la cererea sportivei.
Maria Luana Grigoriu, care evoluează la categoria 64 de kg, este considerată una dintre sportivele de viitor la haltere, având în palmares două medalii, argint şi bronz, în cadrul Campionatelor Europene de haltere pentru juniori şi tineret care s-au desfăşurat în octombrie 2019 la Bucureşti.
Menţionăm că toţi cei patru halterofili români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au fost găsiţi dopaţi în urma reanalizării probelor prelevate la momentul respectiv: Răzvan Martin, Roxana Cocoş, Florin Croitoru şi Gabriel Sîncrăian, România urmând să piardă cele două medalii după finalizarea cazurilor.
Potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Haltere, România are înregistrate 18 cazuri de dopaj începând din 2008: printre care Ninel Miculescu (suspendat pe viaţă), Leonard Dumitru Cobzariu, Alexandru Roşu, Marius Danciu, Alina-Alexandra Popovici (suspendată până în luna august 2020), Gabriel Sîncrăian (suspendat până în 2024), Cristina Iovu (suspendată până în 2026), Dumitru Captari şi Monica Suneta Csengeri (ultimii doi având perioada de sancţionare executată şi pot reveni în competiţii).
Conform deciziei luate de Federaţia Internaţională de Haltere în 2017, la Tbilisi, orice ţară care are trei sau mai multe cazuri pozitive la retestările CIO de la probele prelevate la JO 2008 şi JO 2012 riscă să primească un an de suspendare.
Dacă România va depăşi 20 de cazuri de dopaj începând cu 2008, numărul de locuri pentru JO 2020 la haltere va fi redus la două, din maximum posibil de opt. România ar putea evita reducerea numărului de locuri pentru JO 2020 în cazul în care contraexpertizele vor fi negative sau în care analiza acestora nu va fi încheiată până la Jocurile de la Tokyo.