Cristina Ghenea
Luni, 7 mai, începe prima etapă de înscriere a elevilor în învăţământul profesional. Acest tip de învăţământ presupune calificarea tinerilor într-una din meseriile căutate pe piaţa europeană a muncii şi este dedicat liceenilor care urmează să termine clasa a IX-a. În judeţul nostru, 16 şcoli vor organiza astfel de cursuri.
Ce este învăţământul profesional?
„Pregătirea profesională durează doi ani, necesari pentru dobândirea unei calificări. În program, pot intra elevii care sunt absolvenţi a nouă clase, indiferent de profil. Pot accede, de asemenea, elevii care, după ce au promovat cel puţin clasa a IX-a, şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi cei care au finalizat şcoala de arte şi meserii şi au obţinut certificat de calificare gradul I“, a declarat Dana Cioară, inspector şcolar discipline tehnice. Aceasta a mai precizat că în primul an de studiu din învăţământul profesional, elevii parcurg o pregătire formată în procent de 40 la sută din teorie şi 60 la sută din practică, iar în al doilea an – 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. La final, tinerii vor trece printr-un examen de certificare, care le oferă o calificare profesională.
Burse lunare de 200 de lei
Cei care optează pentru acest tip de învăţământ, nu doar că vor învăţa o meserie, ci vor şi primi, lunar, o bursă în valoare de 200 de lei. După terminarea celor doi ani de pregătire profesională, elevii vor fi la acelaşi nivel cu cei care au terminat învăţământul obligatoriu – de 10 clase, după care va rămâne la latitudinea fiecăruia dacă optează, sau nu, pentru continuarea studiilor liceale. Dacă totuşi, ţin neapărat să obţină şi diploma de Bacalaureat, tinerii mai sunt nevoiţi să urmeze încă doi ani de studiu, respectiv clasa a XI-a şi a XII-a.
560 de locuri disponibile
Cele 16 şcoli din judeţ care vor implementa această formă de învăţământ oferă un număr total de 560 de locuri ce cuprind 14 calificări. Unităţile de învăţământ au încheiat deja contracte de colaborare cu 40 de agenţi economici din judeţ, pentru că pe durata celor doi ani de studiu, elevii îşi vor desfăşura practica în diferite firme sau fabrici, în funcţie de meseria pentru care optează. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, circa 500 de elevi hunedoreni s-au arătat interesaţi de acest tip de învăţământ. Printre cele mai căutate calificări se numără cea de mecanic auto, ospătar, lucrător hotelier şi bucătar. La Călan, de exemplu, sunt 28 de locuri disponibile pentru calificarea de mecanic auto şi 56 de elevi de clasa a IX-a interesaţi de ocuparea lor.
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…