Începe Bacalaureatul în stil nou
Nicoleta Popa
Peste 5.300 de elevi hunedoreni vor susţine, începând de astăzi, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat.
Pentru prima dată, Bacalaureatul începe în luna februarie, şi nu în iunie. Examenul se va desfăşura în perioada 15-17 februarie, în 35 de centre, la liceele şi grupurile şcolare din judeţ.
„Cred că e mai bine ca bac-ul să se susţină în cursul anului şcolar. Astfel, la vară, într-o săptămână, cu probele scrise, examenul va fi gata. E bine în acelaşi timp şi pentru elevi şi părinţi, fiindcă vor fi scutiţi de trei săptămâni de emoţii. În plus, aceste examene de competenţă dau elevilor o şansă să se afirme oriunde în Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general.
Atestate de competenţă
La această probă, candidaţii vor extrage câte un bilet. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui elev câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10-15 minute. Absolvenţii nu vor primi note sau calificative, ci li se va stabili nivelul de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional şi anume începător, mediu şi avansat. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la cele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
În perioada 17-19 februarie, elevii vor susţine examenul de evaluare a competenţelor lingvistice în limba maternă. Această probă este urmată de evaluarea competenţelor digitale, în 19-29 aprilie, iar în 31 mai-4 iunie, se vor evalua cunoştinţele la o limbă străină. Probele scrise încep în 28 iunie, cu examen scris la limba şi literatura română. În 30 iunie, absolvenţii clasei a XII-a vor fi testaţi la matematică sau istorie, în funcţie de profil, iar în 2 iulie, se va desfăşura proba la alegere. Rezultatele vor fi afişate în 4 iulie, când se vor putea face şi contestaţii, iar rezultatele finale se vor da în 8 iulie.