Începe campania de vaccinare a vulpilor
Carmen Cosman
Vânătorii şi inspectorii sanitar–veterinari din judeţul Hunedoara încep goana după vulpi. Şi nu ca să le vâneze pentru blana lor atât de căutată, ci ca să le vaccineze antirabic, într-o campanie finanţată de Uniunea Europeană.
Distribuţie aeriană şi la vizuină
Vulpile care trăiesc în pădurile din judeţul Hunedoara vor fi, în premieră, vaccinate antirabic, în perioada 1 mai-30 iunie, în cadrul unei ample campanii derulate la nivel naţional, cu fonduri asigurate de Uniunea Europeană. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Marius Lăzărescu, în judeţul Hunedoara trăiesc la ora actuală aproximativ 2.500 de vulpi, care vor fi vaccinate în două etape. „Programul de vaccinare se face, o dată, prin distribuirea aeriană de momeli, iar Aeroportul de la Săuleşti este desemnat să deservească judeţele Hunedoara, Caraş şi Arad. Ulterior, se va face la nivel de vizuină”, a explicat Lăzărescu. Potrivit şefului DSVSA Hunedoara, distribuirea aeriană de momeli se va face sub control sanitar-veterinar, dar împreună cu reprezentanţii Direcţiei Silvice sau proprietarii de fonduri de vânătoare, iar etapa de împrăştiere a momelilor în habitatul vulpilor, adică „la vizuină”, se derulează împreună cu vânătorii.
Va fi avertizată populaţia
Practic, vaccinul antirabic este distribuit sub formă de momeli vaccinale, iar cea mai mare parte este destinată distribuirii aeriene. Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 20 momeli vaccinale/km pătrat, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. În cadrul campaniei este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în zonele unde se acţionează se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei, înainte cu şapte zile de începerea campaniei de vaccinare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România.
MAAAMĂĂĂ, CE SUBIECT TAAAREEEE.
Vaccinarea prostilor cand incepe?